De strijd van de Leesknokploeg

Naomi Smits
Lusanne Stap
Coen Nijland

Omschrijving

1 op de 6 mensen van 16 jaar of ouder in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. De Leesknokploeg vindt dit onacceptabel en trekt ten strijde met (zachtaardige) boekpromotie. In deze sessie laten Naomi, Lusanne, Coen, Walter en Martin zien hoe je als lezende leerkracht het goede voorbeeld geeft in het po en vo.

Hoe doe je dat in de klas? Hoe zet je leesbevordering en boekpromotie in? En, wat levert het op als je in de klas uitdagende teksten en goede jeugdliteratuur gebruikt? Maar we kijken ook verder. De Leesknokploeg kan het namelijk niet alleen. Scholen, besturen, lerarenopleidingen, politiek én burgers hebben ook een taak te vervullen en de Leesknokploeg heeft daar een strijdplan voor. Op de barricaden voor boeken!!!

Deze sessie wordt gegeven door Naomi SmitsLusanne StapCoen NijlandWalter Kamphuis en Martin Dogger.
Esther Stol was afwezig bij deze sessie.

Downloads

Preview

leerkracht po & leescoördinator
Stichting Wijs – RKBS Driekoningen

Na Theater-, Film- en Televisiewetenschap en Kunstbeleid & Management te hebben gestudeerd en werkzaam te zijn geweest bij de televisie heeft Naomi bewust voor de deeltijdpabo gekozen. Sinds tien jaar staat ze voor de klas, eerst fulltime nu parttime vanwege de combinatie van een eigen tekstbureau en haar gezin. Naomi is columnist voor vakblad JSW; een groot deel van haar columns voor Trouw en Juf & Meester is gebundeld in ‘Eh…juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen?’ Voor ons mooie en complexe vak schreef ze de (h)eerlijke onderwijsboeken ‘Juf Naomi klapt uit de school’ en ‘Wie niet leest is gek’. Naomi is naast leerkracht van groep 8, leescoördinator van de bovenbouw en co-founder van de Leesknokploeg.

Leerkracht basisonderwijs
Flores Onderwijs / Julianaschool Arnhem

Lusanne Stap is sinds 2009 werkzaam in het reguliere basisonderwijs. Voornamelijk in groep 6 of 7. Naast leerkracht is ze ook procesbegeleider van haar leerteam 5/6 en MT-lid en is ze lid van de Leesknokploeg.

Leerkracht so
Speciaal Onderwijs Kampen

Coen Nijland is leerkracht speciaal geïntegreerd onderwijs. Dat houdt in dat leerlingen van zowel so cluster 4, so cluster 3 als sbo bij elkaar in één school en in één klas zitten. Dit zorgt voor een complexe dynamiek waarbij pedagogiek en didactiek goed doordacht en toegepast moeten worden.
Coen is ook lid van de Leesknokploeg.

Ga naar de bovenkant