Denk mee over een goed leescurriculum op de pabo

Mirjam Snel
Inouk Boerma
Marte Jongbloed

Omschrijving

Om effectief leesonderwijs te kunnen geven, moeten leerkrachten goed opgeleid worden en zich blijvend professionaliseren. Er bestaan echter zorgen over de leesdidactische vaardigheden en de eigen taalvaardigheden van startbekwame pabostudenten (Onderwijsraad, 2022). Om de kwaliteit van het leesonderwijs te versterken, raden de Taalraad (2023) en de Kennistafel Effectief Leesonderwijs aan aanbevelingen te formuleren voor het leescurriculum van pabo´s.

In deze workshop gaan wij in gesprek met opleiders en collega’s uit het basisonderwijs over hoe een goed leescurriculum voor de pabo’s eruit kan zien. Op welke manier kunnen we ervoor zorgen dat aankomend leerkrachten de meest recente kennis wat betreft effectief leesonderwijs opdoen en leren toepassen in de praktijk?

Hogeschoolhoofddocent / Voorzitter Kennistafel Effectief Leesonderwijs
Hogeschool Utrecht / Kennistafel Effectief Leesonderwijs

Mirjam Snel is als hogeschoolhoofddocent verbonden aan het lectoraat ‘Curriculumvraagstukken funderend onderwijs’ (Hogeschool Utrecht). Ze doet samen met collega’s van de pabo en basisschoolleerkrachten onderzoek naar Diep lezen. Tevens werkt Mirjam samen met po- en vo-scholen om het leesonderwijs te verbeteren. Daarnaast is zij verbonden aan de Leergemeenschap Goed Leesonderwijs in Utrecht.
En is zij voorzitter van de Kennistafel Effectief Leesonderwijs en lid van de Taalraad.

Associate Lector Lezen
Hogeschool IPABO

Inouk Boerma is werkzaam als associate lector Lezen bij Hogeschool IPABO in Amsterdam en Alkmaar. In haar onderwijs en onderzoek richt zij zich met name op leesmotivatie van kinderen en (aankomend) leerkrachten, leesbegrip en kritische geletterdheid. Inouk is lid van de Kennistafel Effectief Leesonderwijs.

Kinderboekenschrijver en docent taal & jeugdliteratuur pabo
Hogeschool Leiden

Marte Jongbloed is afgestudeerd aan de toneelacademie Maastricht. Daarnaast heeft ze de pabo en een MA Jeugdliteratuur aan de Roehampton University (Londen) afgerond. Ze heeft jarenlang lesgegeven op het po en vo in binnen- en buitenland. Nu werkt ze als schrijfster en docent taal & jeugdliteratuur op de academische pabo van de Hogeschool Leiden, en ze geeft workshops over vakoverstijgend lezen aan leerkrachten. Met haar boeken over Herre (8+) heeft Marte de Pluim van de Nederlandse Kinderjury gewonnen. Haar historische jeugdboeken, zoals Gevaarlijk water en Mijn vader in de mottenballen worden vaak ingezet in de klas. Marte is lid van de Kennistafel Effectief Leesonderwijs.

Ga naar de bovenkant