Effectief leesonderwijs voor het jonge kind

Maaike Groet
Eva Kock

Omschrijving

We zijn het erover eens dat het leesonderwijs in Nederland beter moet. Veel scholen hebben hier nu de pijlen op gericht, maar hoe doe je dat in groep 1,2 en 3? Wij laten zien waarom je met jonge kinderen al zo gericht aan effectief leesonderwijs aan de slag moet, en waar je naartoe zou moeten werken.

We leggen uit op welke wijze je kan werken aan effectief leesonderwijs in een doorgaande leerlijn en in een betekenisrijke context. Welke aanpassingen je wel of juist niet doet bij het jonge kind en geven je vier handvatten die je direct op je eigen school in praktijk kan brengen.

Downloads

Leraar po
Alan Turingschool

Mijn naam is Maaike Groet. Ik woon in Amsterdam en werk als leraar in groep 1/2 van de Alan Turingschool. Ik ben hier als zij-instromer begonnen. Voorheen heb ik Culturele Antropologie gestudeerd. Ik ben dus door de Alan Turingschool opgeleid en werk hier nu 7 jaar met veel plezier. Effectief leesonderwijs is een belangrijke pijler van onze school. We krijgen vaak vragen over hoe dit er voor jonge kinderen uit ziet en wat je als leraar voor deze doelgroep wel of niet anders doet. Daarom heb ik samen met mijn collega Eva Kock in samenwerking met het Onderwijskennis Netwerk Amsterdam een cursus voor Amsterdamse leraren samengesteld waarin wij ze op weg helpen hun eigen leesonderwijs effectiever te maken.

Leraar po
Alan Turingschool

Mijn naam is Eva Kock. Ik werk zo’n 20 jaar in het onderwijs en heb voornamelijk ervaring in groep 1, 2 en 3. Sinds acht jaar werk ik op de Alan Turingschool en hebben wij het leesonderwijs met elkaar vorm gegeven zonder er een bestaande methode bij te gebruiken. Heleen Buhrs en Martin Bootsma hebben onze manier van werken bedacht. Maaike en ik vertellen je graag hoe wij van jongs af aan werken wij met rijke teksten, gerichte doelen, effectieve instructie en aansluitende verwerkingsvormen.

Ga naar de bovenkant