Evidence-informed lerarenopleidingen: De ontwikkeling, valorisatie en implementatie van een versterkt kerncurriculum voor leraren.

Kristel Vanhoyweghen
Jan Knuivers
Léonie Janssen

Omschrijving

De kwaliteit van het onderwijs heeft de grootste invloed (op school) op de resultaten van leerlingen, in het bijzonder voor leerlingen uit kansarme milieus. Niemand wordt als leraar geboren. Leraren in opleiding hebben daarom een gestructureerde, coherente en sequentiële introductie nodig in de essentiële kennis, vaardigheden en attitudes bepalend zijn voor goed onderwijs.
De Thomas More Hogeschool (VL) en de Hogeschool Arnhem – Nijmegen HAN (NL) delen eenzelfde kijk op hoe goed onderwijs eruit ziet en wat een startklare leraar daarvoor moet kennen en kunnen. Vanuit die gedeelde visie inspireren we elkaar op drie vlakken:
1. Het in detail definiëren wat alle leraren in opleiding minimaal moeten kennen en kunnen in een grotendeels gemeenschappelijk kerncurriculum.
2. Het vertalen van dit nieuwe curriculum naar een coherente, sequentieel en logisch opgebouwde opleiding.
3. Het ondersteunen van het hele implementatieproces.
Onze plannen en ervaringen delen we in deze presentie.

Hoofd onderwijs en training & Projectleider nieuw curriculum
Expertisecentrum voor Effectief Leren @ThomasMore

Kristel Vanhoyweghen gaf meer dan 20 jaar wiskunde in het secundair onderwijs. Na haar studies MSc Onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit van Nederland ging ze aan de slag als lerarenopleider aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen. Hier doceerde ze de vakken Leren en ontwikkelen en Algemene didactiek aan toekomstige leraren secundair onderwijs en nieuwe docenten aan KdG. Ze werkte er ook als stafmedewerker op de dienst onderwijsontwikkeling. Als auteur van het boek ‘Wijze lessen’, zet ze nu graag mee haar schouders onder ExCEL, waar ze o.a. instaat voor de professionaliseringstrajecten voor leraren sec. onderwijs en hoger onderwijs.

Hoofddocent & onderwijskundige
HAN University of Applied Sciences

Na tien jaar in het primair onderwijs gewerkt te hebben heeft Jan zijn studie Onderwijswetenschappen aan de OU afgerond en gestart op de HAN. Vele jaren heeft Jan zich hard gemaakt voor een stevige didactische lijn binnen de pabo en het evidence-informed werken. Sinds 2020 is Jan ook actief als onderwijskundige en zit hij in het kernteam rondom de curriculumherziening van de HAN Pabo. Dit nieuwe curriculum kenmerkt zich door evidence-informed werken, concrete einddoelen en focus op basisvaardigheden. Daarnaast probeert de HAN Pabo zo transparant mogelijk te zijn over dit nieuwe curriculum naar het werkveld en iedere andere belangstellende.

Projectleider nieuwe curriculum
HAN University of Applied Sciences

Léonie Janssen heeft na haar Academische pabo werkervaring opgedaan in het po en is daarna al snel terecht gekomen op de pabo. Hier heeft ze verschillende functies bekleed: docent Pedagogiek & Onderwijskunde, teamleider ALPO (Academische Pabo) en de afgelopen twee jaar als projectleider van het nieuwe curriculum. Daarnaast is ze actief in de politiek en studeert ze rechten.

Ga naar de bovenkant