Feedbackrijke didactiek voor effectief talenonderwijs

Sergej Visser

Omschrijving

Formatieve evaluatie in het talenonderwijs: ideeën voor feedbackrijke didactiek

Als talendocent wil je dat je leerlingen uiteindelijk de taal zo goed mogelijk leren gebruiken. In de praktijk komt het daar helaas echter niet altijd van. Maar je kunt je lessen effectiever en leuker maken door formatieve evaluatie in te zetten.

Om formatief te kunnen evalueren, heb je didactiek en taken nodig die feedback genereren. Daarbij gaat een leerling aan de slag, krijgt feedback, en verwerkt deze feedback in een volgende (versie van de) taak. Met deze aanpak help je leerlingen optimaal verder in het leerproces. Bovendien doen ze meer in je les ;-).

In deze workshop krijg je concrete ideeën aangereikt voor effectieve opdrachten en werkvormen voor jouw vak. Met deze werkvormen en tips geef je direct vorm aan lessen waarin leerlingen veel meer leren – door de taal daadwerkelijk te gebruiken. Je kunt er maandag al mee aan de slag!

Senior trainer/adviseur
Bureau ICE

Sergej Visser is senior trainer en adviseur bij Bureau ICE. Daarvoor gaf hij twintig jaar Engels en CKV aan mavo-, havo- en vwo-klassen op een middelbare school in Soest. Samen met collega’s bouwde hij daar een compleet nieuw bovenbouwcurriculum voor Engels, waarin het trainen en beheersen van de verschillende vaardigheden centraal stond.

De afgelopen zes jaar helpt Sergej dagelijks docenten, op allerlei scholen in heel Nederland. Dan gaat het bijvoorbeeld over formatief handelen in elke les, maar ook over het maken van goede toetsen en opdrachten. Als trainer en adviseur-van-buitenaf ziet hij regelmatig hoe je een onderwijsvernieuwing kunt laten slagen – en ook hoe je dit het beste kunt laten mislukken.

De vierde druk van zijn boek Formatief Evalueren in Elke Les verscheen in het najaar van 2023.

Ga naar de bovenkant