Feedbackrijke didactiek voor effectief talenonderwijs

Sergej Visser

Omschrijving

Formatieve evaluatie in het talenonderwijs: ideeën voor feedbackrijke didactiek

Als talendocent wil je dat je leerlingen uiteindelijk de taal zo goed mogelijk leren gebruiken. In de praktijk komt het daar helaas echter niet altijd van. Maar je kunt je lessen effectiever en leuker maken door formatieve evaluatie in te zetten.

Om formatief te kunnen evalueren, heb je didactiek en taken nodig die feedback genereren. Daarbij gaat een leerling aan de slag, krijgt feedback, en verwerkt deze feedback in een volgende (versie van de) taak. Met deze aanpak help je leerlingen optimaal verder in het leerproces. Bovendien doen ze meer in je les ;-).

In deze workshop krijg je concrete ideeën aangereikt voor effectieve opdrachten en werkvormen voor jouw vak. Met deze werkvormen en tips geef je direct vorm aan lessen waarin leerlingen veel meer leren – door de taal daadwerkelijk te gebruiken. Je kunt er maandag al mee aan de slag!

Senior trainer/adviseur
Bureau ICE

Sergej Visser was 20 jaar docent in het vo, waar hij Engels en CKV gaf. Om leerlingen meer te laten leren van en door de taal zelf, ontwikkelde hij met collega’s een compleet curriculum voor Engels in de bovenbouw. Daarbij stond formatief evalueren centraal. Tegenwoordig is Sergej trainer/adviseur bij Bureau ICE. Hij helpt scholen om meer formatief te evalueren, betere toetsen te maken, en helder beleid te vormen rond goed onderwijs en eerlijke toetsing. De vierde druk van zijn boek Formatief Evalueren in Elke Les verscheen dit najaar.

Ga naar de bovenkant