Gameful design: lesontwerp vanuit intrinsieke motivatietechnieken

Wouter de Jong

Omschrijving

Gameful design geeft een motivatieperspectief bij je lesontwerp: wat werkt in spellen, waarom werkt het, en hoe kan je dit vertalen naar een onderwijsomgeving? Gameful design gaat veel verder dan punten, badges en leaderboards zoals gamification dat doet. Het combineert elementen uit de motivatiepsychologie met ontwikkelingen uit de game industrie om leerlingen to motiveren om te leren en te blijven leren.

Gameful design is geen leertheorie en kan worden ingezet in een constructivisitische, cognitivistische, of behavioristische onderwijsomgeving. Het omvat formatief handelen, eigenaarschap, het gebruik van verhalen, gemeenschapsgevoel, identiteit en meer. Gameful design heeft dus niet als doel van je les een spel te maken, maar elementen aan je lessen toe te voegen om intrinsieke motivatie aan te wakkeren.

Deze presentatie geeft een kort overzicht van de 12 gameful designelementen, waarom deze elementen werken, en een paar voorbeelden hoe deze elementen kunnen worden toegepast.

Downloads

docent Engels
Stedelijk Gymnasium Leiden

Wouter de Jong werkt al 15 jaar als docent Engels in het voorgezet onderwijs en moet altijd zijn tijd verdelen tussen onderwijs, literatuur, en (video) games. Zijn zoektocht naar goed onderwijs begon met de vraag wat gamers motiveert om te blijven spelen en hoe dit vertaald kan worden naar het onderwijs. Maar goed onderwijs is meer dan motivatie alleen: je moet eerst weten voordat je iets kunt bekritiseren, maar dat heeft alleen effect als je het goed kunt communiceren. Dit betekent dat kennis voor zowel docenten als leerlingen cruciaal is. In zijn zoektocht naar beter onderwijs maakt Wouter eigen (digitaal) lesmateriaal en deelt hij graag zijn ideeën op internet.

Ga naar de bovenkant