docent Engels
Stedelijk Gymnasium Leiden

Wouter de Jong

Hoe geef je leerlingen de juiste kennis en vaardigheden mee om uiteindelijk zelfstandig en kritisch de wereld te ontdekken? Al meer dan 10 jaar zoekt Wouter als docent Engels eigenzinning, eigenwijs en eigenaardig naar de beste onderwijsideeën om zijn lessen vorm te geven. Onder het credo “je moet eerst weten voordat je iets kunt bekritiseren, maar dat heeft alleen effect als je het goed kunt communiceren” gebruikt Wouter motivatietechnieken uit spellen die verder gaan dan punten, badges, en leaderboards om zijn lessen vorm te geven.

Expertise: Engels, gameful design, trivium 21c, ICT&Onderwijs

Sessiearchief

Omschrijving

Gameful design geeft een motivatieperspectief bij je lesontwerp: wat werkt in spellen, waarom werkt het, en hoe kan je dit vertalen naar een onderwijsomgeving? Gameful design gaat veel verder dan punten, badges en leaderboards zoals gamification dat doet. Het combineert elementen uit de motivatiepsychologie met ontwikkelingen uit de game industrie om leerlingen to motiveren om te leren en te blijven leren.

Gameful design is geen leertheorie en kan worden ingezet in een constructivisitische, cognitivistische, of behavioristische onderwijsomgeving. Het omvat formatief handelen, eigenaarschap, het gebruik van verhalen, gemeenschapsgevoel, identiteit en meer. Gameful design heeft dus niet als doel van je les een spel te maken, maar elementen aan je lessen toe te voegen om intrinsieke motivatie aan te wakkeren.

Deze presentatie geeft een kort overzicht van de 12 gameful designelementen, waarom deze elementen werken, en een paar voorbeelden hoe deze elementen kunnen worden toegepast.

Downloads

Ga naar de bovenkant