Hack Je Les: Als jij je opleiding mocht inrichten, hoe zou je dat dan doen?

Inge Zweers
Bertram Loth

Omschrijving

Hack Je Les heeft als doel om de feedbackcultuur te versterken en onderwijsverbetering van onderaf te stimuleren. Na deze interactieve sessie weet je hoe docenten van ROC van Twente samen met hun studenten in slechts één lesuur actieplannen maken om de opleiding en de lessen te verbeteren. Na deze gehackte lessen gaan studenten vervolgens zelf met deze concrete plannen aan de slag onder begeleiding van hun studieloopbaanbegeleider. De uitdaging van deze co-creatie is hoe je studenten hun verantwoordelijkheid laat verkennen en hun motivatie kan benutten om hun eigen plannen op te pakken. Het practoraat Versterken Leerproces van ROC van Twente deelt graag haar inzichten en de structurele thema’s die in de gehackte lessen naar voren komen.

Practor Versterken Leerproces (niveau 2)
ROC van Twente

Inge Zweers PhD is practor Versterken Leerproces bij ROC van Twente. Vanuit haar achtergrond als orthopedagoog, docent psychologie en onderwijsonderzoeker bij praktijkgerichte projecten, slaat Inge bruggen tussen onderzoek en praktijk. Haar practoraat doet samen met verschillende opleidingsteams praktijkonderzoek naar de implementatie van verschillende positief educatieve interventies, waaronder Schoolwide Positive Behavior Support en Hack Je Les. Alle projecten binnen het practoraat worden ingezet met als doel om het onderwijs te verbeteren, zodat studenten gedurende hun opleiding goed onderwijs genieten en zodat zij na afronding van hun opleiding goed landen in vervolgonderwijs of op de arbeidsmarkt.

Oprichter Hack Je Les/Universitair docent
Hack Je Les/Rebuilding Education

Bertram Loth is gespecialiseerd in studentbetrokkenheid en co-creatie met studenten en geeft college over onderwijsinnovatie op diverse universiteiten. Daarnaast is hij lerarenopleider in het vo en werkt hij met Hack Je Les veel in het mbo en hbo. Op uitnodiging van docenten breekt Hack Je Les in tijdens regulier geplande lessen om studenten te vragen wat ze vinden van hun onderwijs. Studenten stellen vervolgens actieplannen op over hoe zij zelf hun onderwijs gaan verbeteren. Bertram schopt graag tegen heilige huisjes in het onderwijs en vindt het leuk om samen met docenten en studenten te kijken naar de vraag: ‘Waarom doen we dit elke dag op school? En kan dit misschien anders?’

Ga naar de bovenkant