Het misverstand burgerschap

Piet van der Ploeg

Omschrijving

Stel, er was helemaal geen wet- en regelgeving aangaande “de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs” en ik mocht als leraar helemaal zelf bedenken hoe ik op school kan bijdragen aan het burgerschap van de leerlingen. Wat zou ik dan doen? En hoe verhoudt zich wat ikzelf bedenk, tot wat de overheid verlangt?

In een eenvoudig politiek- en onderwijsfilosofisch gedachte-experiment verken ik de relatie tussen onderwijs en zelf&mede-zeggenschap. Die relatie is sinds 2500 jaar tamelijk hecht. Ik leg uit wat dit betekent voor onderwijs met het oog op burgerschap.

Vervolgens vergelijk ik dit (de conclusie uit die verkenning) met het burgerschapsonderwijsbeleid van de kabinetten Balkenende en Rutte, wat daarin aan po- en vo-scholen wordt opgelegd. Ik laat zien dat de overheid hiermee het onderwijs overvraagt en ondermijnt.

Lector, hoofddocent
Academica University of Applied Sciences

Van huis uit theoloog. Gepromoveerd op snijvlak van Onderwijsethiek en rechtsfilosofie. Van 1989 tot 2024 (35 jaar …) docent en onderzoeker op domeinen onderwijsfilosofie, onderwijsethiek en onderwijsgeschiedenis. Doodziek maar springlevend.

Ga naar de bovenkant