Informatievaardigheden integreren in de vakles

Josien Boetje

Omschrijving

Aan het begin dit nieuwe schooljaar is een start gemaakt met de ontwikkeling van kerndoelen digitale geletterdheid. Een van de deeldomeinen hiervan is informatievaardigheden. Het idee is dat deze doelen geïntegreerd onderwezen gaan worden over de verschillende vakken heen. Maar over hoe je dat nou effectief onderwijst is nog weinig bekend.

In deze sessie neem ik jullie mee in mijn onderzoek naar een effectieve didactiek voor informatievaardigheden. Wat verstaan we eigenlijk onder informatievaardigheden? Wat voor gedrag en houding laat een informatievaardige leerling zien? En hoe kunnen we deze vaardigheden aanleren in de context van een vakles?

Aan het eind van de sessie heb je een beter beeld bij wat informatievaardigheden precies inhoudt en heb je inspiratie opgedaan over hoe je informatievaardigheden aan de hand van interactieve werkvormen en opdrachten kunt integreren in jouw les.

Preview

Onderzoeker Didactiek van Digitale Geletterdheid
Hogeschool Utrecht / Open Universiteit

Josien Boetje is een toegewijde docente, onderwijskundige en onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht.

Ze ontwikkelde de LLEARN module ‘Cyclisch werken aan woordenschat’, won met haar woordenschatmethode de Onderwijs Top Talent Prijs 2018 en is auteur van de succevolle lesmethode Arabisch Yalla Yalla!

Momenteel doet Josien promotieonderzoek naar de didactiek van Digitale Informatievaardigheden. Ze blogt ook over die onderwerp op www.josienboetje.com/blog en geef ze les over Digitale Geletterdheid bij Instituut Archimedes, de tweedegraads lerarenopleiding van de HU. Ook is ze actief binnen het project Digitale Geletterdheid, waarin ze samen met haar collega’s de lerarenopleiding klaar wilt stomen voor het curriculum van de toekomst. Dit doet ze onder andere via de podcast DigiSnacks, waar Josien de luisteraar meeneemt in praktische manieren om Digitale Geletterdheid te integreren in de vakles.

 

Ga naar de bovenkant