Leren studeren en metacognitie: een schoolbrede aanpak

Tine Hoof
John Kuijpers

Omschrijving

Hoe kan je als school inzetten op effectief studeren en de (meta)cognitieve strategieën die je leerlingen en studenten inzetten versterken? Het boekje Studeren met succes vertaalt de wetenschap van het studeren op een toegankelijke manier voor studenten die meer willen weten over hoe hun brein werkt, welke studeerstrategieën effectief zijn en vooral waarom dat zo is. De bijhorende handleiding, Leer studenten studeren met succes, biedt leraren en docenten inspiratie om deze effectieve (meta)cognitieve strategieën in de klas aan te leren en te laten inoefenen.

Downloads

Trainer & onderzoeker
ExCEL (Expertisecentrum voor Effectief Leren @Thomas More-hogeschool, België)

Als trainer en (junior) onderzoeker bij ExCEL coördineert Tine professionaliserings- en onderzoeksprojecten rond effectief studeren. Ze bouwde de voorbije twaalf jaar praktijkervaring op als leerkracht talen in het voortgezet onderwijs. Ze werkte ook vijf jaar als studiebegeleider in het voortgezet onderwijs en bouwde mee het studeerbeleid uit op school. Momenteel geeft ze les in het hoger onderwijs als docent effectieve leerstrategieën bij Thomas More-hogeschool in België. Tine is mede-auteur van Studeren met succes en werkt mee aan de ontwikkeling van de bijhorende online leergang.

Opleidingsmanager
Vavo Vista Collega, Maastricht

John studeerde in 1982 af aan de Pedagogische Academie in Sittard. Hij gaf heel wat jaren les in de avo-vakken in het voortgezet onderwijs en schoolde zich bij zowel in de economische wetenschap als in de pedagogiek. Na een aantal jaren praktijkervaring voor de klas op te bouwen, ging John ook aan de slag met de onderwijsorganisatie onder andere als opleidingsmanager van het vavo VISTAcollege in Maastricht. Een rode draad in al zijn werkzaamheden is steeds het op zoek zijn naar en het creëren van een effectieve leeromgeving. Via projecten zoals het praktijkgericht onderzoeksproject in samenwerking met ExCEL, zet John zich in om de link tussen wetenschap en werkvloer te blijven opzoeken om on

Ga naar de bovenkant