NRO - Digitale Informatievaardigheden onderwijzen in het po en vo

Josien Boetje

Omschrijving

Als onderdeel van digitale geletterdheid zijn digitale informatievaardigheden essentieel.
Leerlingen worden verwacht zelfstandig kennis te construeren door informatie uit online bronnen te zoeken, te evalueren en te verwerken. Het internet is een van de belangrijkste bronnen van informatie voor leerlingen geworden. De meerderheid van de leerlingen (>87 procent) gebruikt het internet als primaire bron om informatie voor essays, presentaties en andere school gerelateerde taken te verzamelen.

Maar leerlingen leren deze vaardigheden niet vanzelf, en hebben hier expliciete instructie voor nodig.
In deze sessie bespreken we 5 evidence-informed ontwerpprincipes voor het onderwijzen van digitale informatievaardigheden.

Onderzoeker Didactiek van Digitale Geletterdheid
Hogeschool Utrecht / Open Universiteit

Josien Boetje is een toegewijde docente, onderwijskundige en onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht.

Ze ontwikkelde de LLEARN module ‘Cyclisch werken aan woordenschat’, won met haar woordenschatmethode de Onderwijs Top Talent Prijs 2018 en is auteur van de succevolle lesmethode Arabisch Yalla Yalla!

Momenteel doet Josien promotieonderzoek naar de didactiek van Digitale Informatievaardigheden. Ze blogt ook over die onderwerp op www.josienboetje.com/blog en geef ze les over Digitale Geletterdheid bij Instituut Archimedes, de tweedegraads lerarenopleiding van de HU. Ook is ze actief binnen het project Digitale Geletterdheid, waarin ze samen met haar collega’s de lerarenopleiding klaar wilt stomen voor het curriculum van de toekomst. Dit doet ze onder andere via de podcast DigiSnacks, waar Josien de luisteraar meeneemt in praktische manieren om Digitale Geletterdheid te integreren in de vakles.

 

Ga naar de bovenkant