Vijf jaar onderzoek naar flipped learning: wat zijn de effecten en wat is de rol van zelfregulerend leren?

David van Alten

Omschrijving

Flipped learning (FL) is uitgegroeid tot een populaire didactiek in alle onderwijsniveaus. FL houdt in dat leerlingen de leerstof voorbereiden vóór de les (bijvoorbeeld via video’s), en deze leerstof toepassen tijdens de les. Wat kunnen we concluderen op basis van 5 jaar onderzoek naar de effectiviteit van FL en de rol van zelfregulatie daarin? David van Alten heeft hier als promodoc promotieonderzoek naar gedaan, waardoor hij als docent geschiedenis ook een grote groep leerlingen van zijn eigen school in het onderzoek kon betrekken.

In deze sessie kom je meer te weten over de effecten van FL op de leerresultaten en tevredenheid van studenten en leerlingen in het ho en vo, en of dit effect wordt beïnvloed door bepaalde ontwerpkenmerken. Ook krijg je de resultaten en praktische inzichten mee van twee onderzoeken naar de rol van zelfregulatieondersteuning van middelbare scholieren tijdens FL bij het vak geschiedenis.

Downloads

Universitair docent
Universiteit Utrecht

David van Alten is als universitair docent verbonden aan de lerarenopleiding van de Universiteit Utrecht. Hij begeleid eerstegraads leraren in opleiding en geeft het keuzevak digitale geletterdheid, het thema waar hij ook onderzoek naar doet. Vanuit zijn ervaring als voormalig docent geschiedenis en informatiemanager bij HIJN scholengroep weet hij wat er speelt in de onderwijspraktijk.

Ga naar de bovenkant