Senior onderzoeker
Expertisecentrum Onderwijs en Leren – Thomas More-hogeschool België

Claudio Vanhees

dr. Claudio Vanhees is senior onderzoeker aan het Expertisecentrum Onderwijs en Leren van Thomas More, België. Hij behaalde twee masterdiploma’s in talenstudies, heeft tien jaar onderwijservaring opgebouwd als leraar en docent in het leerplichtonderwijs en het hoger onderwijs en promoveerde vervolgens in de Onderwijswetenschappen. Zijn onderzoek richt zich op taal- en leesonderwijs en curriculumstudies. Hij is coauteur van Developing Curriculum for Deep Thinking. The Knowledge Revival, dat in december 2024 verschijnt.

Expertise: taal- en leesonderwijs; curriculumstudies

Sessiearchief

,

Omschrijving

Vanuit ons boek ‘Developing Curriculum for Deep Thinking: The Knowledge Revival’ gaan we dieper in op een kennisrijk curriculum en hoe dit er in de praktijk uitziet. We lichten eerst het concept ‘curriculum’ nader toe, van geschreven document tot wat leerlingen daadwerkelijk leren en wat een curriculum nu kennisrijk maakt. Vervolgens bespreken we (a) de selectie van leerinhouden en de (soms hartverscheurende) keuzes die hierbij gemaakt moeten worden, het belang van disciplinaire kennis en de plaats van complexe vaardigheden. Daarnaast staan we ook stil bij (b) verticale en horizontale coherentie: leerinhouden zo organiseren dat eerdere kennis de basis vormt voor nieuwe inzichten, en daarnaast concepten vanuit verschillende disciplines benaderen om diep begrip te verwerven. Nauw daarbij aansluitend, benadrukken we (c) ook het belang van helderheid. Hiervoor maken we gebruik van praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland, waardoor theorie en klaspraktijk naadloos op elkaar aansluiten.

,

Omschrijving

In deze prikkelende sessie geven we je een aantal belangrijke inzichten mee uit ons boek ‘Developing Curriculum for Deep Thinking: The Knowledge Revival’. Zo bespreken we hoe kennis op school een sterke basis biedt waarop complexe denkvaardigheden als diep leesbegrip en kritisch denken bij je leerlingen tot volle ontplooiing kunnen komen. Vervolgens tonen we hoe en waarom samen werken aan een solide gemeenschappelijke kennisbasis voor alle leerlingen met behulp van een kennisrijk curriculum er bovendien voor zorgt dat je als schoolteam álle kinderen maximaal kansen kan bieden op een mooie toekomst. En dat komt uiteindelijk de hele samenleving ten goede.

Omschrijving

De rol van kennis binnen het onderwijs heeft altijd ter discussie gestaan. Velen beschouwden het als ouderwets, overbodig en achterhaald, vooral met de opkomst van het internet, Google en artificiële intelligentie. Hoewel iedereen tegenwoordig gemakkelijk toegang heeft tot informatie, begrijpt niet iedereen de inhoud ervan. Desondanks zien we in recente jaren een hernieuwde waardering voor kennis in het onderwijs. En dat is terecht, want ‘weten werkt’, en dat in het bijzonder voor de leerlingen uit minder kansrijke middens. Zonder een solide kennisbasis raken kinderen verdwaald in de overvloed aan informatie, kunnen ze deze niet kritisch beoordelen en missen ze het plezier van lezen en leren. Tijdens deze lezing zal Tim dieper ingaan op wat we bedoelen met ‘kennis’, waarom het een essentieel onderdeel is van ons onderwijs en hoe we het op een boeiende en beklijvende manier kunnen integreren in onze lessen.

,

,

Omschrijving

Tijdens de coronapandemie werd ons onderwijs noodgedwongen en ad-hoc volledig online georganiseerd. Maar ook nu we lessen weer meer face-to-face kunnen organiseren, kan online onderwijs voor een meerwaarde zorgen. Als docent kun je de beste aspecten van online en face-to-face op een bewuste en doordachte manier integreren in blended onderwijs. Hiervoor is het echter belangrijk om eerst in kaart te brengen hoe blended onderwijs effectief kan worden vormgegeven.

In deze workshop gaan we in op de organisatorische randvoorwaarden en didactische ontwerpprincipes voor het vormgeven van effectief blended onderwijs. Je krijgt daarbij concrete aanbevelingen gebaseerd op robuust onderzoek, aangevuld met praktijkvoorbeelden.

Ga naar de bovenkant