Onderwijsadviseur, docent
zelfstandige

Francis van Haandel

Francis zette zich meer dan 15 jaar in als leerkracht, intern begeleider en locatieleider in Amsterdam en ook na schooltijd was zij actief voor jongeren die het zo nodig hebben. Als beleidsmedewerker voor een grote stichting en als voorzitter/schrijver van de nieuwe beroepsstandaard voor de intern begeleider als kwaliteitscoördinator zorgde zij, met haar schrijversgroep, voor een belangrijke markering is de rol van de intern begeleider! De verscherpte focus op onderwijskwaliteit binnen 3 domeinen (leren, data, ondersteuning) is ondertussen gemeengoed aan het worden op vele scholen in Nederland.

Expertise: onderwijskwaliteit en organisatiecultuur

Sessiearchief

,

Omschrijving

Met de verscherping op de rol van de intern begeleider als kwaliteitscoördinator (nieuwe beroepsstandaard nov ‘22), moet duidelijker dan ooit helder zijn wie welk mandaat heeft: de schoolleider is als vanzelfsprekend eindverantwoordelijk, maar legt tevens mandaat bij de IB’er/KC’er neer ….. tenminste…. Is dat wel zo? We zien dat mandaat duidelijke taal nodig heeft: wie doet wat, wanneer en waarom? Hoe organiseren we als duo en als MT mandaat in onze school en hoe spreken we elkaar aan op gegeven mandaat?

In organisatiecultuur, juist binnen de scholen, is verantwoordelijkheid afleggen, mandaat verdelen en aanspraken op afspraken onvoldoende gemeengoed in ons onderwijs. De juiste aandacht voor deze belangrijke ‘hefbomen’ in de organisatiecultuur gaat ondersteund zijn bij de verscherpte focus op Onderwijskwaliteit, opdat al onze leerlingen tot leren komen!

Downloads

Ga naar de bovenkant