,
Omschrijving
‘Schrijfvaardigheid van kinderen holt achteruit’, kopte het AD op 30 augustus. Ondanks dat schrijven door de oprukkende digitalisering belangrijker is dan ooit, blijkt een meerderheid van de leerlingen onder het gewenste niveau te presteren op het gebied van schrijfvaardigheid. Aan het eind van groep 8 is slechts 1 op de 3 leerlingen in staat om schriftelijk een boodschap goed over te brengen aan een lezer. De reden voor deze achterblijvende prestaties is dat er weinig goed lesmateriaal voor schrijven is en docenten vaak onvoldoende voorbereid zijn op het geven van schrijfonderwijs.
Dit kan natuurlijk beter, maar hoe? In nauwe samenwerking met basisschooldocenten hebben wij Tekster ontwikkeld, een lesmethode voor schrijven voor groep 6 t/m 8. Kern van Tekster is een schrijfstrategie waarmee leerlingen op een gestructureerde manier een aanpak leren voor het schrijven van teksten. Uit onderzoek met 144 docenten en bijna 3000 leerlingen blijkt dat leerlingen na 4 maanden Tekster maar liefst 1,5 leerjaar vooruitgaan. Dat betekent concreet dat leerlingen uit groep 6 na Tekster beter schrijven dan leerlingen uit groep 7 die niet met Tekster hebben gewerkt.
In deze lezing geven we een inkijkje in de lesmethode Tekster. We gaan in op de meest belangrijke ingrediënten voor een effectieve schrijfles en bespreken kwesties als: Hoe begeleid je beginnende schrijvers tijdens het schrijfproces? Hoe geef je effectieve feedback op schrijfproducten? Hoe beoordeel je schrijfproducten? Hierbij zullen we de nieuwste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek vertalen naar de dagelijkse lespraktijk.