Project omschrijving

Daisy Mertens

Leerkracht, Brede basisschool De Vuurvogel

Evenement

  Huidige sessie
  Sessie archief
  bio

  MATERIALEN

  Video: Een onderbouwd, passend aanbod voor leerlingen vanuit hoge verwachtingen.

  Den Bosch 2020

  Ontmoet de onderzoeker: Daisy Mertens

  Ontmoet de onderzoeker: Daisy Mertens

  Downloads

  PowerPoint-presentatie Daisy Mertens rED Den Bosch 2020

  SESSIE

  Er is geen huidige sessie

  SESSIE ARCHIEF

  Een onderbouwd, passend aanbod voor leerlingen vanuit hoge verwachtingen.

  Drie ochtenden krijgen kinderen met extra ondersteuningsbehoeften een (tijdelijk) passend aanbod, kijkend naar de leer- en sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.

  Het aanbod is gericht op rekenen en taal, maar ook op de kwaliteiten en het toekomstperspectief van de kinderen. Zo staan ondernemende vaardigheden, door samenwerking met bedrijven in de omgeving, centraal. We gaan bijvoorbeeld regelmatig naar het verzorgingstehuis om samen met de ouderen activiteiten te ondernemen, altijd gekoppeld aan leerdoelen. Het resultaat is dat kinderen niet alleen groeien in hun leerontwikkeling, maar ook het gevoel krijgen weer ergens goed in te zijn. Rekenen weer leuk gaan vinden, begrijpend kunnen lezen, zelf doelen kunnen stellen en door communicatieve vaardigheden weten hoe ze onderdeel kunnen zijn van de groep; de mini-maatschappij.

  BIO

  Nadat ik in 2008 afstudeerde aan Hogeschool de Kempel kon ik snel aan de slag op De Vuurvogel in Helmond. Ik startte met een afwisselend jaar in groep 6, ondersteuning in groep 7 en een dag in de NT2-klas. Het volgende jaar mocht ik kinderen helpen leren lezen in groep 3. Ik wist al snel dat ik iets meer wilde. Wat precies, dat kon ik moeilijk onder woorden brengen. In ieder geval iets meer dan alleen invloed hebben op klasniveau. Mijn ambitie was oneindig.

  Daarom volgde ik de opleiding Leren & Innoveren aan Fontys Hogescholen Eindhoven. Daar leerde ik onderzoek doen, vernieuwingen begeleiden en invoeren en interessante theorieën die leren effectief maken. Na die twee jaar zat ik zo met mijn hoofd bij het onderzoeken en de theorieën, dat ik het liefst wilde dat alle leerkrachten in Nederland deze theorieën direct toe zouden passen in hun onderwijs. Ik ging een opleiding Coaching volgen. Achteraf niet zozeer om anderen te coachen, maar in eerste instantie mezelf te leren kennen en te kunnen coachen. Deze opleiding bracht me tot inzicht dat oprechte nieuwsgierigheid de basis is voor een relatie met anderen. Deze relatie is onderliggend bij het implementeren van innovaties en vernieuwingstrajecten en begint dus bij jezelf.

  Pas toen ik met Edukans vrijwilligerswerk ging doen in Ethiopië, wist ik echt wat ik wilde. Ik zag gepassioneerde leerkrachten die met zo weinig middelen – vanuit hun tenen – de kinderen wat wilden leren. Wat mij het meest raakte, was een bijna gepensioneerde leerkracht. Hij werkte continue aan de verbondenheid met leerlingen. Gaf ze complimenten, een schouderklopje en kocht van zijn kleine beetje salaris pennen en blaadjes. Dit was echt een authentiek en puur persoon. Op dat moment wist ik het: de basis van je onderwijs begint bij liefde voor het kind en passie voor je vak. Een relatie opbouwen, open zijn en ontmoeten: dat is de kern. Deze ervaring heeft me als mens en juf zo rijk gemaakt en met dat inspirerende gevoel ging ik terug naar mijn groep 3 en later groep 7/8.

  Dit is mijn missie: ‘Ieder kind verdient kwalitatief hoogstaand onderwijs en een juf of meester die onvoorwaardelijk tegemoetkomt aan de basisbehoeften. Kinderen verdienen ieder deel van de dag, ieder moment nieuwe kansen, mogelijkheden en uitdagingen.’ Mijn ambitie is om hier in het goede voorbeeld te geven en anderen te inspireren. Dit allemaal uit liefde voor de kinderen en passie voor ons betekenisvolle beroep van leraar.

  Meer researchED direct naar je inbox?

  Blijf op de hoogte over onder andere sprekers, workshops, ticketverkoop en nieuwe blogposts.