Thematisch onderwijs in theorie en praktijk

Erik Meester
Daisy Mertens

Omschrijving

Thematisch onderwijs is momenteel (terecht) erg populair in Nederland, maar veel scholen worstelen nog met de precieze operationalisering daarvan. De Inspectie van het Onderwijs constateerde in 2016: “In de lessen wereldoriëntatie blijkt dat er nog weinig sprake is van wat in de literatuur een ‘win-winsituatie’ wordt genoemd, waarbij aandacht voor taal bij wereldoriëntatie zowel bijdraagt aan kennis van de wereld als aan taalontwikkeling van leerlingen.” In deze sessie zetten wij de theorie achter (ons idee van) thematisch onderwijs uiteen en tonen wij voorbeelden van twee thema’s die wij zelf ontworpen en onderwezen hebben (geschiedenis thema: de industriële revolutie & aardrijkskunde thema: de aarde in beweging). Wij vertellen daarbij ook hoe dit hele proces is verlopen en welke vakdidactische overwegingen daarbij een rol hebben gespeeld.

 

Preview

Podcast

Docent en curriculumontwikkelaar
Radboud Universiteit

Erik Meester is leraar en als onderwijsontwikkelaar de grondlegger van aan de masteropleiding Curriculumontwikkeling voor Primair Onderwijs (CoPO) van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast ontwikkelde hij bij deze universiteit herregistratieprogramma’s voor schoolleiders. Hij is tevens auteur van het boek Wetenswaardig, conceptauteur van de gelijknamige lesmethode, en schreef vele vakpublicaties en columns voor onder meer NRC en de Volkskrant. Erik is ook regelmatig spreker op (inter)nationale onderwijsconferenties.

Leraar po
Basisschool De Vuurvogel, Helmond

Daisy Mertens werkt sinds 2008 als leraar in het basisonderwijs. Op dit moment begeleidt ze de ondersteuningsklas passend onderwijs bij basisschool De Vuurvogel in Helmond en zet haar onderwijsexpertise in voor onderwijs in ontwikkelingslanden. Ze is uitgeroepen tot ‘Leraar van het jaar’ in 2016 en was Global Teacher Prize finalist in 2019. Daarnaast is ze onder meer columnist voor het tijdschrift De nieuwe leraar en raadslid bij de Onderwijsraad.

Ga naar de bovenkant