Project omschrijving

Felienne Hermans

Universitair Hoofddocent, Universiteit Leiden

Evenement

SESSIE

Directe instructie voor programmeeronderwijs

Leren programmeren is een ‘hot topic’ in Nederland, zowel in het po als in het vo en op universiteiten. Maar hoe doe je dat eigenlijk het beste leren programmeren? De
heersende didactiek is op veel plaatsen erg exploratief. Als kinderen lekker aan de slag gaan met programmeren, dan leren ze het vanzelf toch? Ons onderzoek laat zien dat dat ook voor programmeren niet geldt. Wat is dan wel een goede aanpak? Een van de manieren
die wij aan de universiteit van Leiden hebben onderzocht is het toepassen van didactiek die in (tweede) taalonderwijs heel gebruikelijk is: het oefenen van het verklanken van programmeercodes, net als we dat bij talen doen. Ons eerste onderzoek toont aan dat dit goed werkt. In deze sessie licht Felienne dit onderzoek en de implicaties ervan toe.

BIO

Felienne is universitair hoofddocent bij het Leiden Institute of Advanced
Computer Science (LIACS) van de Universiteit van
Leiden, waar ze de PERL-groep leidt die onderzoek
doet naar programmeren voor iedereen. Naast haar
werkzaamheden aan de universiteit geeft ze een ochtend
per week les op een middelbare school in Rotterdam.
Felienne is hosts van de SE-radio podcast, een van de
populairste podcasts over software ontwikkeling en
schrijft columns voor AG Connect en de Ingenieur.

ARCHIEF

Leren programmeren door te leren lezen

Leren programmeren is een ‘hot topic’ in Nederland, zowel in het po als in het vo en op universiteiten. Maar hoe doe je dat eigenlijk het beste leren programmeren? De heersende didactiek is op veel plaatsen erg exploratief. Als kinderen lekker aan de slag gaan met programmeren, dan leren ze het vanzelf toch? Ons onderzoek laat zien dat dat ook voor programmeren niet geldt.

Wat is dan wel een goede aanpak? Een van de manieren die wij aan de universiteit van Leiden hebben onderzocht is het toepassen van didactiek die in (tweede) taalonderwijs heel gebruikelijk is: het oefenen van het verklanken van programmeercodes, net als we dat bij talen doen. Ons eerste onderzoek toont aan dat dit goed werkt. In deze sessie licht Felienne dit onderzoek en de implicaties ervan toe.

MATERIALEN

Nog niet beschikbaar

Meer researchED direct naar je inbox?

Blijf op de hoogte over onder andere sprekers, workshops, ticket verkoop en nieuwe blog posts.