Hedy: Gemakkelijk leren programmeren op school!

Felienne Hermans

Omschrijving

Veel scholen programmeren in het po of in de onderbouw vo al met Scratch. Dat is laagdrempelig, leuk en motiverend voor leerlingen. Maar uit onderzoek blijkt dat leerlingen na een tijdje in Scratch stranden: ze haken af of leren niet meer bij. Het kinderlijke van Scratch speelt daarbij een rol: “Dit is een speelgoedtaal, wij willen een échte programmeertaal leren”.

De stap naar een tekstuele taal, bijv. Python is echter groot en lastig. In Python moet je veel “syntax” gebruiken: punten, haakjes, komma’s. Ieder elementje moet kloppen want anders loopt het programma vast. Om die kloof te overbruggen heeft Felienne Hermans de programmeertaal Hedy ontwikkeld. Hedy werkt in stapjes, waarbij steeds meer syntax wordt toegevoegd. Heel vergelijkbaar met taal leren: eerst kleine letters, dan punten, dan hoofdletters.

In deze sessie licht Felienne Hermans het ontwerp van Hedy toe en laat ze zien hoe je als docent Hedy kan inzetten in de klas.
https://www.hedycode.com/

Downloads

Wetenschapper, leraar en lerarenopleider
VU Amsterdam, Lyceum Kralingen

Ik doe onderzoek naar hoe mensen het beste kunnen leren programmeren. Daarvoor heb ik onder andere de programmeertaal  gemaakt, waarmee beginners makkelijker kunnen leren programmeren. Ik heb ook het Engelstalige boek The Programmer’s Brain geschreven.
In 2021 heb ik de De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek gewonnen.

Ga naar de bovenkant