Jeroen Janssen

Hoofddocent Onderwijswetenschappen, Universiteit Utrecht

Evenement

  MATERIALEN

  Video: Effectieve didactiek: Samenwerkend leren?

  Den Bosch 2020

  Downloads

  PowerPoint-presentatie Jeroen Janssen rED Den Bosch 2020
  David van Alten, Jeroen Janssen – Best-evidence in onderwijsonderzoek

  Powerpoint presentatie researchED Nederland 2020

  SESSIE

  Er is geen huidige sessie

  SESSIE ARCHIEF

  Effectieve didactiek: Samenwerkend leren?

  15 jaar geleden werd samenwerkend leren als de heilige graal van het onderwijs gezien. Uiteraard was dat een te hoog gegrepen verwachting. Effectief inzetten van samenwerkend leren is een echte uitdaging. In deze sessie bespreek ik wat we uit onderzoek weten over de effectiviteit van samenwerkend leren, de randvoorwaarden om samenwerkend leren effectief te laten zijn en de dilemma’s waar docenten zich voor geplaatst zien wanneer zij groepen samenwerkende leerlingen begeleiden.

  Best-evidence in onderwijsonderzoek: meta-analyses? Flipping the classroom als casus

  Samen met David van Alten

  In een meta-analyse worden de resultaten van eerder uitgevoerde onderzoeken samengebracht om preciezere uitspraken te doen over het effect van een onderwijsmethode. De meta-analyse staat daarom vaak bovenaan de hiërarchie van bewijsvoering, maar in hoeverre geldt dit ook voor onderwijsonderzoek? We hebben een meta-analyse uitgevoerd waarin 114 studies zijn opgenomen die het effect van flipping the classroom hebben onderzocht. Het doel van deze bijdrage is om docenten inzicht te bieden in de zin en onzin van een meta-analyse, en hen daarbij te helpen meta-analyses kritisch te interpreteren. Aan de hand van deze casus zullen wij ook vertellen wat we nu wel (en niet) weten over de effectiviteit van flipping the classroom.

  BIO

  Jeroen Janssen is onderwijsdirecteur van de opleidingen Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht (bachelor Onderwijswetenschappen, Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs, Master Educational Sciences). Zijn expertise als docent en onderzoeker ligt op het terrein van samenwerkend leren, onderwijstechnologie, instructional design en onderwijspsychologie.