Lector Waarderen van Diversiteit
Fontys Hogescholen

Linda van den Bergh

Linda van den Bergh is lector Waarderen van Diversiteit bij Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg. Zij startte haar loopbaan voor de klas in het basisonderwijs en doet nu praktijkgericht onderzoek naar de professionele ontwikkeling van leraren op de thema’s leerkrachtverwachtingen, differentiatie, kansen(on)gelijkheid en inclusie. Daarnaast richt zij zich op de ontwikkeling van onderzoekscultuur binnen scholen.

Expertise: diversiteit

Sessiearchief

,

Omschrijving

In de leidraad ‘Onderwijs vanuit hoge verwachtingen’ is de beschikbare wetenschappelijke kennis over de vorming en communicatie van verwachtingen en over krachtige elementen van het werken vanuit hoge verwachtingen vertaald naar zes aanbevelingen voor de onderwijspraktijk:
1 – Wees je bewust van hoe je verwachtingen vormt
2 – Wees je bewust van de manieren waarop je verwachtingen communiceert
3 – Werk vanuit hoge verwachtingen: groepeer flexibel
4 – Werk vanuit hoge verwachtingen: stel heldere leerdoelen
5 – Werk vanuit hoge verwachtingen: zorg voor een positief klasklimaat
6 – Benut de kracht van het team

In deze workshop gaan we dieper in op de aanbevelingen. Er is ruimte om eigen aanpakken en ervaringen te delen en kritisch te beschouwen.

Downloads

,

Omschrijving

In Nederland staat het thema kansen(on)gelijkheid hoog op de maatschappelijke en politieke agenda. Nog steeds hebben kinderen van hoogopgeleide ouders meer kans op
een succesvolle schoolloopbaan dan leeftijdgenoten met een vergelijkbare aanleg, maar met ouders die lager zijn opgeleid. We benoemen de knelpunten in ons schoolsysteem en gaan in op de kansen in onze scholen. Je kunt als leraar namelijk wel degelijk iets doen
om het beste uit ál je leerlingen te halen. Zo is aandacht voor de taal en kennisbronnen van leerlingen cruciaal. En hoe kun je kritisch zijn op de verwachtingen die jij hebt van je leerlingen en bewust lesgeven vanuit hoge verwachtingen?
Met deze keynote wordt ‘Werk maken van gelijke kansen’ gelanceerd, de nieuwste publicatie van Didactief, waarin onderzoeksresultaten op het gebied van gelijke kansen  worden vertaald naar de lespraktijk.
Linda van den Bergh, Eddie Denessen en Monique Volman selecteerden twintig kernpublicaties uit het internationale onderwijsonderzoek. Bea Ros en Monique Marreveld beschreven de kerninzichten met ruime aandacht voor praktische tips.

Downloads

Omschrijving

In Nederland staat het thema kansen(on)gelijkheid hoog op de agenda. Kansenongelijkheid gaat over een verschil in de kansen die leerlingen in het onderwijs krijgen, op basis van hun achtergrondkenmerken. Kansenongelijkheid manifesteert zich in grote beslissingen, zoals het schooladvies, maar ook door subtiele processen in de klas.

We onderzoeken deze processen al sinds de legendarische studie ‘Pygmalion in the classroom’, maar in de dagelijkse praktijk van scholen en in lerarenopleidingen wordt er vaak niet veel aandacht aan besteed. Wij vroegen leraren in het primair en speciaal onderwijs te vertellen over hun leerlingen. Vervolgens observeerden we in de klas hoe de leraar naar de verschillende leerlingen toe handelde. Hoe een leraar kijkt naar leerlingen en wat hij of zij daarin aandacht geeft, bleek duidelijk gerelateerd aan het handelen in de klas. Tijdens de sessie gaan we met elkaar in gesprek, bespreken we voorbeelden uit het onderzoek en bediscussiëren we de resultaten.

Downloads

Opname

,

Omschrijving

In Nederland staat het thema kansen(on)gelijkheid hoog op de maatschappelijke en politieke agenda. Nog steeds hebben kinderen van hoogopgeleide ouders meer kans op een succesvolle schoolloopbaan dan leeftijdgenoten met een vergelijkbare aanleg, maar met ouders die lager zijn opgeleid. We benoemen de knelpunten in ons schoolsysteem en gaan in op de kansen in onze scholen. Je kunt als leraar namelijk wel degelijk iets doen om het beste uit ál je leerlingen te halen. Zo is aandacht voor de taal en kennisbronnen van leerlingen cruciaal. En hoe kun je kritisch zijn op de verwachtingen die jij hebt van je leerlingen en bewust lesgeven vanuit hoge verwachtingen?
Met deze keynote wordt ‘Werk maken van gelijke kansen’ gelanceerd, de nieuwste publicatie van Didactief, waarin onderzoeksresultaten op het gebied van gelijke kansen worden vertaald naar de lespraktijk.

Linda van den Bergh, Eddie Denessen en Monique Volman selecteerden twintig kernpublicaties uit het internationale onderwijsonderzoek. Bea Ros en Monique Marreveld beschreven de kerninzichten met ruime aandacht voor praktische tips.

,

Omschrijving

In Nederland staat het thema kansen(on)gelijkheid hoog op de agenda. Kansenongelijkheid gaat over een verschil in de kansen die leerlingen in het onderwijs krijgen, op basis van hun achtergrondkenmerken. Kansenongelijkheid manifesteert zich in grote beslissingen, zoals het schooladvies, maar ook door subtiele processen in de klas. We onderzoeken deze processen al sinds de legendarische studie ‘Pygmalion in the classroom’, maar in de dagelijkse praktijk van scholen en in lerarenopleidingen wordt er vaak niet veel aandacht aan besteed. Wij vroegen leraren in het primair en speciaal onderwijs te vertellen over hun leerlingen. Vervolgens observeerden we in de klas hoe de leraar naar de verschillende leerlingen toe handelde. Hoe een leraar kijkt naar leerlingen en wat hij of zij daarin aandacht geeft, bleek duidelijk gerelateerd aan het handelen in de klas. Tijdens de sessie gaan we met elkaar in gesprek, bespreken we voorbeelden uit het onderzoek en bediscussiëren we de resultaten.

Ga naar de bovenkant