Liz Bunte

Onderwijsadviseur taal en lezen, Expertis

Evenement

MATERIALEN

Liz Bunte – Close reading: het versterken van het begrijpend luisteren en lezen

Powerpoint presentatie researchED Nederland 2020

SESSIE

Er is geen huidige sessie.

SESSIE ARCHIEF

Close Reading in het voortgezet onderwijs

Het is van belang dat de leesvaardigheid van leerlingen in het vo meer aandacht krijgt. Leerlingen in het vo lijken vooral moeite te hebben met het evalueren en reflecteren op inhoud. Dit vraagt om een aanpak waarbij leerlingen dieper leren na te denken over de inhoud van teksten. Close Reading is een aanpak waarbij leerlingen leren omgaan met complexe teksten om tot dieper tekstbegrip te komen. In deze sessie worden de huidige inzichten rondom begrijpend lezen besproken en maakt u kennis met de aanpak Close Reading. Daarnaast wordt u geïnspireerd met praktijkvoorbeelden hoe Close Reading in het vo ingezet kan worden. Met de nadruk op de toepassing bij verschillende vakgebieden. Leesvaardigheid is namelijk een zaak voor alle vakken!

Deze sessie werd gegeven door Karin Versloot en Liz Bunte.

Close Reading: het versterken van het begrijpend luisteren en lezen

Close Reading is een verdiepende manier van begrijpend lezen waarbij de inhoud van een complexe tekst centraal staat en kinderen op een actieve manier aan de slag gaan met de tekst. In drie sessie wordt steeds een diepere laag van de tekst bereikt en daarmee ook dieper tekstbegrip bij leerlingen. In de workshop wordt een theoretische onderbouwing gegeven voor de opkomst van Close Reading en een voorbeeld gegeven van Close Reading in de praktijk. In de workshop ervaart u zelf de drie sessies van de Close Reading aanpak met een tekst. U krijgt praktische voorbeelden, zodat u een beeld krijgt hoe Close Reading er in de praktijk uitziet.

BIO

Liz Bunte werkt als onderwijsadviseur taal/lezen en didactisch handelen bij Expertis Onderwijsadviseurs. Hiervoor heeft zij verschillende functies in het onderwijs vervuld, zo is zij leerkracht in het po geweest en docent op de pabo. Inmiddels begeleidt zij scholen in het po en vo bij het verbeteren van hun taal- en leesonderwijs en het versterken van hun didactisch handelen. Ze is expert op het gebied van Close Reading en weet een goede vertaalslag te maken van theorie naar praktijk. Onlangs verschenen de boeken Close Reading in de praktijk voor het po. Nu zet ze zich in om ook het leesonderwijs in het vo een boost te geven.

Meer researchED direct naar je inbox?

Blijf op de hoogte van onder andere sprekers, workshops, ticketverkoop en nieuwe blogposts.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.