Niek van den Berg

lector en onderwijsonderzoeker, Aeres Hogeschool Wageningen

Evenement

MATERIALEN

Presentatie bij sessie “Met NRO op verkenning in de wereld van vraagstukken”:

SESSIE

Er is geen huidige sessie.

SESSIEARCHIEF

Met NRO op verkenning in de wereld van vraagstukken

Je ziet iets gebeuren in je school en krijgt een innovatie- en onderzoeksidee. Je wilt zelf (flankerend) onderzoek doen of iemand daarvoor inschakelen. Hoe ga je met dat soort ideeën en vragen aan de slag? Hoe kom je tot de kern van een vraagstuk? Hoe verdiep je je inhoudelijk bij je eerste verkenningen? En hoe houd je iedereen aangehaakt zodat het onderzoek ook van betekenis is voor het onderwijs?
In deze masterclass (2×40 minuten) gaan de deelnemers actief met dit soort vragen aan de slag. Ze benutten elkaars expertise en krijgen concrete tips van Niek van den Berg (onder andere kennismakelaar bij de Kennisrotonde van NRO en lector Grenspraktijken bij Aeres Hogeschool Wageningen). Samen leren we meer over hoe je vraagstukken boven water haalt, je er verder in verdiept, en een vervolgplan maakt. Van belang voor iedereen die slim en goed onderzoek wil inzetten!

Deze sessie wordt gegeven door Niek van de Berg en Simone Barneveld.

BIO

Niek van den Berg is onderwijsonderzoeker. Vanuit haar bedrijf Strix Aluco – onderzoek en innovatie is ze onder meer actief als beoordelaar bij het Regionaal Investeringsfonds MBO en als kennismakelaar voor de Kennisrotonde van NRO. Voor NRO was ze een van de auteurs van de handreiking ‘Van praktijkvraag naar onderzoeksvraag’.
Sinds 2015 is ze bovendien lector bij Aeres Hogeschool Wageningen, met als lectoraatsopdracht ‘grenspraktijken van opleiders en onderzoekers’. Het gaat daarbij om effectieve samenwerking tussen onderwijsprofessionals en onderzoekers, en ook om effectieve rolcombinaties zoals masteropgeleiden bijvoorbeeld hebben als ze zowel innovator als onderzoeker als expert zijn.