Project omschrijving

Pedro De Bruyckere

Pedagoog en onderzoeker, Arteveldehogeschool

Evenement

België 2021
Huidige sessie
Sessie archief
bio

MATERIALEN

Video: Met de kinderen alles goed

Groningen 2020

Ontmoet de onderzoeker: Pedro De Bruyckere

Ontmoet de onderzoeker: Pedro De Bruyckere

Video: Basic Ingredients for Great Teaching

Amsterdam 2018

SESSIE

Bijna alles wat een leraar moet weten over psychologie

Veel handboeken psychologie en ontwikkelingspsychologie staan vol met interessante inzichten uit de voorbije 150 jaar, maar welke inzichten zijn vandaag nog relevant? En welke takken in de psychologie worden onderbelicht als je enkel naar cognitieve psychologie of ontwikkelingspsychologie kijkt? Een voorbeschouwing op het aankomende boek van Pedro De Bruyckere, Casper Hulshof en Liese Missinne.

SESSIE ARCHIEF

researchED Nederland 2021 Keynote

Bijna alles wat je moet weten over psychologie?

De voorbije jaren ging er in onderwijs heel veel aandacht naar leren en cognitieve psychologie. Maar zowel onderwijs als psychologie zijn nog veel, veel meer.
De voorbije vier jaar heeft Pedro De Bruyckere samen met Casper Hulshof en Liese Missinne getracht met een zo ruim mogelijk blik te kijken naar wat psychologie kan betekenen voor leraren en bij uitbreiding ouders en opvoeders. De zoektocht was niet makkelijk, omdat psychologie net door een van de grootste crises gaat in de geschiedenis van deze tak van de wetenschap. De replicatiecrisis heeft veel zekerheden op losse schroeven gezet, waardoor het scheiden van feit en niet meer echt een feit een heuse klus bleek.

Het werk is nu klaar en het boek verschijnt eindelijk op 7 september. Op researchED licht Pedro De Bruyckere in primeur al een tipje van de sluier op.

Met de kinderen alles goed 

Eind oktober, begin november komt mijn nieuwe boek uit. Tiens, was er dan al niet een cover voor een nieuw boek? Ja, maar de titel bleef niet goed zitten. Voor de Vlamingen, crises is net als crisissen een meervoudsvorm van crisis ;). Het boek gaat dus niet (enkel) over Corona, maar bespreekt veel meer verschillende crises.

Over het boek:
Sommige zaken waar ouders en opvoeders zich zorgen over maken bij jongeren, zijn die zorgen niet waard. In de plaats daarvan bestaan er dan weer andere crises die minder opvallend zijn, maar juist schadelijkere gevolgen hebben voor de jeugd. In Met de kinderen alles goed onder- scheidt Pedro De Bruyckere feit van fictie. Is het echt zo erg gesteld met de kinderen en jongeren? En zijn er manieren om hun weerbaarheid te versterken? Deze sessie geeft je het antwoord en gaat op zoek naar oplossingen. Via deze link kunt u het boek aanschaffen: https://www.lannoocampus.nl/nl/met-de-kinderen-alles-goed.

The dark side van evalueren

Evalueren is belangrijk, maar hoe ziet de toekomst van evalueren er uit? Wat zijn de tendensen en vooral, wat is The Dark Side van evalueren? Verondersteld gekend: teaching to the test of testfouten. Dit zal verder gaan, veel verder…
Komt aan bod:
– Tales of the Unexpected
– Dark Mirror
– The Twilight Zone

Klaskit, tools voor topleraren

Veel – niet alles – werkt in onderwijs, maar niks werkt altijd. De vraag moet dus niet zijn: wat werkt? Maar wel: wat werkt wanneer en wanneer niet? En vooral weten waarom iets al dan niet werkt is belangrijk om als leerkracht weloverwogen keuzes te maken. Deze vragen zijn het uitgangspunt voor het nieuwe boek Klaskit en voor deze lezing.

BIO

Pedro De Bruyckere (PhD, 1974) is verbonden aan de Arteveldehogeschool in Gent en de Universiteit Leiden. Hij schreef onder andere (mee) Jongens zijn Slimmer dan Meisjes, Klaskit en Juffen zijn Toffer dan Meesters. Hij blogt op xyofeinstein.be en TheEconomyOfMeaning.com.

Meer researchED direct naar je inbox?

Blijf op de hoogte over onder andere sprekers, workshops, ticketverkoop en nieuwe blogposts.