Evenement: researchED Amsterdam 2018

23rd century skills: lessen uit Star Trek

Casper Hulshof

Omschrijving

Star Trek: een science-fictionserie die de afgelopen 50 jaar onafgebroken wereldwijd op televisie is uitgezonden. De serie, die zich in de toekomst afspeelt heeft door de tijd heen een grote schare liefhebbers opgebouwd: ’trekkies’. De reden van de aanhoudende populariteit van Star Trek zit onder andere in het brede palet aan thema’s dat de serie behandeld. Economie, geschiedenis, rechtspraak, ethiek, filosofische vraagstukken: het zijn enkele voorbeelden van onderwerpen die in de serie aan bod komen. De serie is ook gewoon leuk, spannend, humoristisch, inspirerend, ambitieus, en soms baanbrekend.

In mijn workshop wil ik op twee relevante vragen ingaan. Ten eerste: welke rol spelen onderwijs en scholing in het Star Trek-universum. Hoe wordt over onderwijs gedacht? Welke vaardigheden worden van mensen verwacht in een samenleving waarin geld geen waarde meer heeft, oftewel: bestaat er zoiets als ’23rd century skills’? Welke spiegel houdt het Star Trek-universum ons in dit opzicht voor, en kunnen we er iets van leren over en voor ons 21e-eeuwse onderwijs? Ten tweede: op welke manier kun je de onderwerpen die in Star Trek aan de orde komen gebruiken in je eigen onderwijs? Verslaving, milieu, religie, natuurkunde, enzovoort: bij elk thema zou een Star Trek-aflevering het uitgangspunt kunnen vormen. Ik wil u aan de hand van voorbeelden duidelijk te maken hoe.

En ik hoop u, net als tijdens de vorige researchED’s, enigszins te vermaken tussen het stevige onderwijsonderzoek door.

Sessieopname

Docent en onderzoeker
Universiteit Utrecht

Casper Hulshof is docent aan de opleiding Onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht. Hij verzorgt onder andere onderwijs op het gebied van onderwijspsychologie, assessment, wetenschapsfilosofie en geschiedenis van het onderwijs. Verbinding met de actualiteit en humor zijn voor hem belangrijke elementen die onderwijs onderscheidend maken. Daarnaast is hij via verschillende sociale media actief deelnemer aan discussies over onderwijskwesties.

Met Pedro de Bruyckere publiceerde hij verschillende boeken over zogenaamde ‘onderwijsmythes’.

Ga naar de bovenkant