Categorieën
Mijn Tijdschema

Geactualiseerde kerndoelen en eindtermen Nederlands: hoe taalvaardigheden en kennisopbouw samenkomen in het landelijk curriculum

Gerdineke van Silfhout
,
Jocelijn Pleumeekers

Leren lezen, schrijven en gesprekken voeren hangt nauw samen met het opbouwen van kennis. Of anders gezegd: zonder kennis geen tekstbegrip. Onderzoeken van o.a. E.D. Hirsch laten zien: kennis telt. Maar hoe schrijf je dat op in landelijke onderwijsdoelen: kerndoelen po en onderbouw vo en eindtermen bovenbouw vo. In onze sessie geven we een inkijkje in de geactualiseerde kerndoelen en eindtermen, specifiek voor Nederlands. We zoomen daarbij in op aanpassingen en veranderingen, waaronder de concrete formulering van de doelen, de doorlopende leerlijn van po naar vo en de afstemming tussen de doelen Nederlands met de andere vakken en leergebieden. Aan de hand van concrete voorbeelden en casussen bespreken we de kansen, vraagstukken en consequenties van de nieuwe doelen. Daarbij is het uitgangspunt een goede afstemming tussen doelen, leeractiviteiten en toetsing in zowel het landelijk als het schoolcurriculum.

Curriculumexpert po & vo
SLO, landelijk expertisecentrum voor curriculumontwikkeling

Gerdineke van Silfhout is als curriculum- en toetsexpert werkzaam bij SLO. Op dit moment coördineert zij de actualisatie van examenprogramma’s vo. “Actuele examenprogramma’s dragen bij aan een goede doorstroom naar vervolgonderwijs en tussen schoolsoorten en leerwegen. Ook dragen ze bij aan de voorbereiding van leerlingen op hun plek in de maatschappij.” Gerdineke studeerde Nederlandse Taal & Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Daarna deed zij in opdracht van Stichting Lezen promotieonderzoek naar de begrijpelijkheid van schoolboekteksten in het vmbo. Tot de zomer van 2015 was Gerdineke werkzaam als toetsexpert bij Bureau ICE.

Curriculumontwikkelaar en docent vo
SLO, landelijk expertisecentrum voor curriculumontwikkeling

Jocelijn Pleumeekers is curriculumontwikkelaar Nederlands voor het voortgezet onderwijs. Binnen SLO is ze betrokken bij de curriculumvernieuwing, zowel als het gaat om de kerndoelen als examenprogramma’s Nederlands. Daarnaast is zij expert op het gebied van loopbaan- en beroepsoriëntatie (LOB).

Jocelijn volgde de pabo en de lerarenopleiding Nederlands. Onlangs rondde zij haar master Onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit af. Naast haar werk voor SLO staat zij voor de klas als docent Nederlands en projectcoach in het voorgezet speciaal onderwijs op het Taalbrugcollege in Eindhoven.

Meer researchED Nederland 2024 sessies

Ga naar de bovenkant