Ik oké, jij niet oké!

Lucelle Comvalius

Omschrijving

Onder invloed van het ontstaan van de MeToo-beweging in 2017, het Voice-schandaal en de fine-art foto’s van Marc Overmars werden we ons bewuster van ons gedrag op de werkvloer en ontstond er een heuse zoektocht naar welk gedrag nu wel of absoluut niet toelaatbaar was. Begroet je elkaar met een zoen bij de nieuwjaarsborrel of niet? Zeg ik dat iemand er mooi uitziet of niet? Kan ik dit grapje maken of niet?

Uit een peiling van het fors aantal toegenomen meldingen van grensoverschrijdend gedrag, uitgevoerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) bleek echter dat de meldingen niet voornamelijk om seksueel ontoelaatbaar gedrag (11%) ging maar om intimidatie (56%). Intimiderend gedrag valt onder pesten maar wat is nu eigenlijk pesten? Waarom doen mensen dit, wat zijn de gevolgen en het allerbelangrijkste: wat kun je ertegen doen?

Docent citizenship, civics en diversity
Windesheim

Lucelle Comvalius (LVHJ 2019), is als docente verbonden aan het TeachersCollege, een innovatieve lerarenopleiding aan Windesheim waar zij de vakken citizenship, civics en diversity doceert en onderzoek doet naar diversiteit en inclusie op de werkvloer. Hiervoor was zij bijna 25 jaar docente geschiedenis en maatschappijleer op het vmbo en burgerschap aan het mbo waarbij zij gamification inzette om de motivatie te vergroten. Met haar onderzoek naar de motivationele aspecten van gamification, dat aan deze manier van werken ten grondslag lag, won zij in 2015 de Gelderse Onderwijsprijs. Naast haar werk voor de klas is zij ambassadeur van Leraar24 en Baan van het leven en is zij bestuurslid bij Bekijk het!

Ga naar de bovenkant