Peer feedback: logisch!

Sergej Visser

Omschrijving

Feedback is belangrijk. Zonder goede feedback op een taak kom je niet verder. Maar hoe krijg je voor elkaar dat iedere leerling feedback krijgt? Hoe zet je de leerlingen zelf hier voor in? En hoe zorg je dat de gegeven feedback goed is? Want in veel gevallen heeft de feedback namelijk geen effect, of werkt deze zelfs averechts.

In de ideale situatie vragen de leerlingen zelf om feedback op hun werk. Ze kennen hun leerdoelen en willen verder komen in hun proces. Zo’n cultuur waarin feedback vragen en verwerken normaal is, is geen utopie – je kunt dit voor elkaar krijgen in jouw lessen.

In deze workshop denken we na over waarom feedback belangrijk is, en maken we kennis met een aantal concrete tools om leerlingen in te zetten bij het feedbackproces. Zo bouwen we aan een feedbackcultuur in het onderwijs!

Downloads

Senior trainer/adviseur
Bureau ICE

Sergej Visser is senior trainer en adviseur bij Bureau ICE. Daarvoor gaf hij twintig jaar Engels en CKV aan mavo-, havo- en vwo-klassen op een middelbare school in Soest. Samen met collega’s bouwde hij daar een compleet nieuw bovenbouwcurriculum voor Engels, waarin het trainen en beheersen van de verschillende vaardigheden centraal stond.

De afgelopen zes jaar helpt Sergej dagelijks docenten, op allerlei scholen in heel Nederland. Dan gaat het bijvoorbeeld over formatief handelen in elke les, maar ook over het maken van goede toetsen en opdrachten. Als trainer en adviseur-van-buitenaf ziet hij regelmatig hoe je een onderwijsvernieuwing kunt laten slagen – en ook hoe je dit het beste kunt laten mislukken.

De vierde druk van zijn boek Formatief Evalueren in Elke Les verscheen in het najaar van 2023.

Ga naar de bovenkant