Professionaliseren op het gebied van (hoog)begaafdheid met enIQma

Kim Smeets
Kim Lijbers
Elise Samsen

Omschrijving

In de onderwijs-onderzoekswerkplaatsen POINT013, POINT040 en POINT073 worden wetenschappelijk onderzoek en de onderwijspraktijk op het terrein van (hoog)begaafdheid met elkaar verbonden. De leerkrachten, pabo-docenten en onderzoekers binnen POINT hebben bestaande (wetenschappelijke) kennis en nieuwe inzichten over het werken met begaafde leerlingen samengebracht en vertaald naar een professionaliseringsvorm voor leerkrachten: het bordspel enIQma. EnIQma is een professionaliseringsspel op het gebied van begaafdheid voor het primair onderwijs. Met behulp van het spel kunnen (toekomstige) onderwijsprofessionals samen oefenen met signalen die mogelijk wijzen op (hoog)begaafdheid. Tevens wordt in het spel aandacht besteed aan feiten en fabels: wetenschappelijke inzichten zijn gebruikt om feiten en fabels op te stellen en uit te leggen. Tijdens deze presentatie vertellen we meer over hoe enIQma is ontwikkeld en hoe het kan worden ingezet, daarnaast spelen we het spel.

Deze sessie wordt gegeven door Kim Smeets, Kim Lijbers en Elise Samsen.

Downloads

Preview

Junior-onderzoeker en coördinator
Stichting BOOM, POINT

Kim Smeets heeft Sociologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Kim is coördinator en junior-onderzoeker van de onderwijsonderzoekswerkplaats POINT040 in Eindhoven. POINT staat voor ‘Passend Onderwijs voor Ieder Nieuw Talent’. In de werkplaats worden de onderwijspraktijk en wetenschap op het gebied van (hoog)begaafdheid met elkaar verbonden.

Junior-onderzoeker en coördinator
stichting ATO, SPPOH, POINT

Kim Lijbers heeft Educational Sciences gestudeerd aan Universiteit Utrecht. Kim is coördinator en junior-onderzoeker van de recent opgestarte onderzoekswerkplaats POINT073 in Den Bosch. POINT staat voor ‘Passend Onderwijs voor Ieder Nieuw Talent’. In de werkplaats worden de onderwijspraktijk en wetenschap op het gebied van (hoog)begaafdheid met elkaar verbonden.

Junior-onderzoeker en coördinator
Stichting BOOM, POINT

Elise Samsen-Bronsveld is coördinator en junior-onderzoeker van de onderzoekswerkplaats POINT013 in Tilburg. Elise is betrokken geweest bij diverse onderzoeken naar (hoog)begaafdheid en sensorische verwerkingsgevoeligheid, vooral bij kinderen.

Ga naar de bovenkant