Progressief achteruit: zwartboek over de teloorgang van het funderend onderwijs

Jaap Scheerens
Paul Kirschner

Omschrijving

In allerlei nota’s wordt geklaagd over teruglopende prestaties en groeiende ongelijkheid in het Nederlandse onderwijs. Maar wat opvalt is dat die nota’s vervolgens geen oplossingen bieden, maar wel allerlei “vernieuwingen” die juist meer problemen veroorzaken. Voorbeelden zijn gepersonaliseerd leren, het inwisselen van het centraal examen voor een maatwerkdiploma, een driejarige brugperiode en flexibilisering van de lerarenopleiding. Wij vergeleken de situatie in Nederland met andere landen waar een soortgelijke “progressieve” koers wordt gevaren (Finland, Schotland en Nieuw-Zeeland); ook daar vertonen de scores op internationale toetsen een dalende lijn maar ook met Engeland die omhoog lijkt te krabbelen.
De oplossing moet komen van meerdere “aanvalslijnen”, verbetering van de arbeidsomstandigheden van leraren en van de lerarenopleidingen, “evidence-informed” didactiek, meer vakinhoudelijk inbreng, rationalisering van de curriculumontwikkeling en meer…

Downloads

Preview

Jaap Scheerens
Te gast bij Universiteit Twente

Afgestudeerd onderwijskunde en psychologische methodenleer, Amsterdam. Cum laude gepromoveerd, Groningen. Promotor A.D. de Groot
Van 1986 tot 2001 werkzaam als Hoogleraar Onderwijsorganisatie en -management aan de Universiteit Twente. Onderzoekspecialisatie Onderwijseffectiviteit. Veel activiteiten voor internationale organisaties, EU, Wereld Bank, Unesco en OECD. Ongeveer twintig boeken, merendeels in het Engels, 5 in het Italiaans, Ongeveer 100 artikelen.

Emeritus Hoogleraar / Gastprofessor / Eigenaar
Open Universiteit / Thomas More Hogeschool / kirschner-ED

Paul A. Kirschner (1951) is Emeritus hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit, Gastprofessor aan de Thomas More Hogeschool (België) en eigenaar van kirschner-ED. Naast zijn vele academische prestaties (publicaties, benoemingen, enzovoorts) zet hij in om wetenschap te vertalen naar het onderwijs voor leraren, bestuurders en politici.  Naast het schrijven van (educatieve) boeken schrijft hij ook regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten).

Met die pet op is hij (mede)auteur van

Ga naar de bovenkant