Wanneer is samenwerkend leren leren?

Femke Kirschner
Paul Kirschner

Omschrijving

Samenvatting: In alle onderwijstypes van ‘traditioneel’ onderwijs tot agora’s maken leerkrachten veelvuldig gebruik van samenwerkend leren. Van daadwerkelijk samenwerken en van leren lijkt in veel gevallen echter geen sprake. Wat is er aan de hand? Wat doen wij verkeerd? In deze sessie zullen wij (Femke C. Kirschner en Paul A. Kirschner) uit de doeken doen hoe en waarvoor samenwerkend leren goed in te zetten is in het onderwijs.

Downloads

Preview

Podcast

Adviseur / Trainer / Onderzoeker
Universiteit Utrecht

Na een onderzoekscarrière aan de Open Universiteit, Erasmus Universiteit en Universiteit Utrecht waarin samenwerkend leren vanuit een cognitief perspectief centraal stond, is Femke Kirschner op dit moment onderwijskundig adviseur bij Onderwijsadvies en Training van de Universiteit Utrecht. In haar huidige positie krijgt ze de kans om haar onderwijskundige inzichten te koppelen en toetsen aan de praktijk van het hoger onderwijs, om zo in samenwerking met docenten de kwaliteit hiervan te optimaliseren.

Emeritus hoogleraar Onderwijspsychologie
Open Universiteit/Thomas More Hogeschool/kirschner-ED

Paul A. Kirschner (1951) is Emeritus hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit, Gastprofessor aan de Thomas More Hogeschool (België) en eigenaar van kirschner-ED. Naast zijn vele academische prestaties (publicaties, benoemingen, enzovoorts) zet hij in om wetenschap te vertalen naar het onderwijs voor leraren, bestuurders en politici. Met die pet op is hij (mede)auteur, o.a., van De Kunst en het Kunde van Lesgeven, Op de Schouders van Reuzen en Wijze Lessen: Twaalf Bouwstenen voor Effectieve Didactiek, Jongens zijn Slimmer dan Meisjes XL en Juffen zijn Toffer dan Meesters en schrijft hij regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat leraren kunnen met wetenschappelijke resultaten).

Met die pet op is hij (mede)auteur van

Ga naar de bovenkant