Docent-onderzoeker Toerusting onderwijsprofessionals Lectoraat Leren en Innoveren
Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding Hogeschool van Amsterdam

Ina Cijvat

Ina Cijvat werkte tot een aantal jaren geleden als leraar en daarna als onderwijsadviseur. Zij is nu docentonderzoeker bij het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding aan de Hogeschool van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de toerusting van onderwijs- en opvoedingsprofessionals: wat vraagt het van professionals zelf en van de organisatie waar ze werken om te kunnen werken en te willen blijven werken? Complexiteit van innovatieprocessen, vertaling van wetenschappelijke kennis naar de praktijkDaarbij heeft zij vooral aandacht voor de complexiteit van implementatieprocessen, met name in de praktijk van het lesgeven.

Expertise: Complexiteit van innovatieprocessen, vertaling van wetenschappelijke kennis naar de praktijk

Sessiearchief

Omschrijving

Nieuwe ontwikkelingen zoals de actualisatie van de kerndoelen Nederlands en Rekenen en Wiskunde voor PO en onderbouw VO vragen van leraren en lerarenteams om deze te vertalen naar de eigen school om zo een plek te krijgen in het curriculum. Daarmee komt het belangrijkste werk bij de leraar en het lerarenteam te liggen. In deze sessie staan Ina Cijvat en Marco Snoek stil bij de vraag wat dit vraagt van leraren en lerarenteams en wat zij nodig hebben om die vertaling naar de eigen praktijk samen te kunnen ontwikkelen en te implementeren en daarbij samen te leren. Thema’s die daarbij aan de orde komen omvatten vraagstukken rond de implementatie in de klassenpraktijk, patronen in scholen die samen ontwikkelen, samen implementeren en samen leren in de weg zitten, mogelijkheden om die patronen te doorbreken, aandachtspunten bij het creëren van ontwikkelruimte voor curriculumvernieuwing, en curriculair leiderschap van leraren.

,

Omschrijving

Nieuwe ontwikkelingen zoals de actualisatie van de kerndoelen Nederlands en Rekenen en Wiskunde voor po en onderbouw vo vragen van leraren en lerarenteams om deze te vertalen naar de eigen school om zo een plek te krijgen in het curriculum. Daarmee komt het belangrijkste werk bij de leraar en het lerarenteam te liggen. In deze sessie staan Ina Cijvat en Marco Snoek stil bij de vraag wat dit vraagt van leraren en lerarenteams en wat zij nodig hebben om die vertaling naar de eigen praktijk samen te kunnen ontwikkelen en te implementeren en daarbij samen te leren. Thema’s die daarbij aan de orde komen omvatten vraagstukken rond de implementatie in de klassenpraktijk, patronen in scholen die samen ontwikkelen, samen implementeren en samen leren in de weg zitten, mogelijkheden om die patronen te doorbreken, aandachtspunten bij het creëren van ontwikkelruimte voor curriculumvernieuwing, en curriculair leiderschap van leraren.

Podcast

,

Omschrijving

Veel leraren ervaren in hun werk spanning (en soms frustratie) als het gaat om werkdruk, professionalisering, of professionele ruimte. Ondanks mooie ambities en theorieën over lerende culturen en gedeeld leiderschap in scholen lukt het vaak niet om daar concreet handen en voeten aan te geven. Het realiseren van een duurzame professionele leercultuur wordt in de praktijk belemmerd door allerlei factoren die bijvoorbeeld te maken hebben met verwachtingen, en de structuur en cultuur van het beroep en de organisatie. Dit maakt samen leren een complex vraagstuk.
Met causale diagrammen hebben we geprobeerd de dynamiek erachter in beeld te brengen, waardoor zichtbaar wordt waar invloed uitoefenen positief kan werken (Vermaak, z.d.). Deze diagrammen zijn samen met een aantal collega’s ontwikkeld en tijdens werkveldsessies met anderen gedeeld. Tijdens deze workshop willen we met de deelnemers nagaan in hoeverre de patronen herkenbaar zijn, en wat ze hen in de praktijk kunnen opleveren.

Downloads

Ga naar de bovenkant