Docent vo
de Populier in Den Haag

Per-Ivar Kloen

Per-Ivar Kloen geeft les op de Populier in Den Haag. Hij verzorgt daar lessen in de vakken biologie, science, informatica en NLT. Daarnaast organiseert hij een naschools project: de FABklas. Een ruimte waar leerlingen gebruik kunnen maken van moderne gereedschappen zoals een lasersnijder om te maken wat ze willen. Zijn lessen lopen van klassiek (biologie en informatica) naar projectmatig (science en NLT) tot informeel (FABklas). In 2014 werd hij gekozen tot Onderwijspionier van het Jaar.
Twijfel speelt een belangrijke rol in de benadering van onderwijs. Om een voorbeeld te geven, is dit wel een goede biografie?

Expertise: voortgezet onderwijs

Sessiearchief

,

Omschrijving

“Je doet het niet goed!” Als je alle mensen rondom het onderwijs moet geloven, doe je het echt altijd verkeerd. Meer van dat, minder van dit of andersom. Ondertussen moet jij elke dag je lessen geven, wordt er van je verwacht dat je leerlingen in grote getale overgaan en een zo hoog mogelijk diploma halen en tegelijkertijd wil de directie van je school de ouders en de inspectie tevreden houden.
Hoe houd je nu staande in dit krachtenveld? Hoe zorg je dat je overeind blijft? Wat doe je wel en vooral, wat doe je niet? Hoe zorg je ervoor dat dit “eeuwige schuldgevoel” je niet teveel aangrijpt?
We zullen in onze sessie gereedschappen aanreiken waarmee je dit probleem aan kunt pakken. Hoe je omgaat met “bewezen effectieve methodes” die in jouw les niet effectief blijken. En welke plaats kennis van en enthousiasme over je eigen oorspronkelijke vak hebben (spoiler: een belangrijke).

Downloads

,

Omschrijving

De recente beweging ‘evidence-informed in het onderwijs’ heeft zijn wortels in medische wereld. Naast de expertise van de arts en de wensen van de patiënt wordt daar wetenschappelijk onderzoek gebruikt om tot een afgewogen behandeling te komen. Het evidence-informed lesgeven neemt deze wetenschappelijke benadering over voor het handelen van de docent: welke behandeling werkt? In deze sessie gaan we op zoek naar de ‘bijsluiter’ van het evidence-informed lesgeven. Wat zijn de schaduwkanten van het gebruik van deze wetenschappelijke kennis? Zijn er bijwerkingen te verwachten wanneer je een bepaalde leerstrategie inzet? Met vier voorbeelden verkennen we met jullie de vraag of een ‘bijsluiter’ nodig is. Zijn er nadelen van ‘gewoon vertellen’? Is denken dat motivatie leidt tot leren, werkelijk een ‘hoofdzonde’? We bespreken twee voorbeelden toelichten vanuit het wetenschappelijk perspectief en twee voorbeelden vanuit de praktijk. Na elk voorbeeld is er ruimte voor discussie.

Ga naar de bovenkant