docent-onderzoeker
Hogeschool Utrecht

Peter Duifhuis

Sinds 2010 werkt Peter aan Hogeschool Utrecht; hij is lerarenopleider en verantwoordelijk voor het curriculum van de bacheloropleiding leraar natuurkunde. Sinds 2017 is hij ook als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Curriculumvraagstukken Funderend Onderwijs. Zijn onderzoek richt zich op de ontwikkeling van docentvaardigheden die nodig zijn voor ‘Leren voor Duurzame Ontwikkeling’.

Peter verzorgt regelmatig nascholingen en presentaties over de didactiek van Leren voor Duurzame Ontwikkeling. Hij draagt in diverse rollen bij aan duurzame curriculumontwikkeling binnen de HU en landelijk. Peter behaalde de tweede plaats n de verkiezing voor de Duurzame Docent van het jaar 2024 (sector hoger onderwijs).

Expertise: leren voor duurzame ontwikkeling, lerarenopleiding, natuurkunde

Sessiearchief

,

Omschrijving

Onderwijs over klimaatverandering en duurzaamheid kan emotionele reacties opleveren: ‘Ik kan er niks aan doen dat jullie generatie wereld vernielt. Ik mag toch niet stemmen, dus ik denk er niet zo vaak aan.’ Een andere leerling vindt het allemaal schromelijk overdreven, klimaathysterie. Ook ouders melden zich met hun mening. En als leraar ben je geen expert. Genoeg aanleiding om het onderwerp te omzeilen, of in ieder geval zo afstandelijk mogelijk te bespreken. Maar als er voor emotie geen plaats is verliezen feiten en argumenten veel van hun kracht. Hoe kan het anders?

In deze sessie onderzoeken we hoe je emoties en stellige meningen van leerlingen een plaats kunt geven in het onderwijs over klimaat en duurzaamheid. Hoe er een veilige ruimte kan zijn voor onzekerheid, ook die van jezelf. We bespreken enkele relevante theorieën en gespreksmodellen en we proberen uit hoe het gesprek in concrete situaties vorm kan krijgen.

,

Omschrijving

Vakdidacticus natuurkunde Peter Duifhuis en onderwijskundige Felix van Vugt laten je ervaring opdoen met twee methodes om feit van fictie te onderscheiden. Allereerst hoe je als onderwijsprofessional zelf effectief kan reageren op misinformatie, en vervolgens hoe je leerlingen met behulp van logisch redeneren op basis van natuurwetenschappelijke inzichten zelf klimaatmythes kan laten debunken.

Downloads

Ga naar de bovenkant