Project omschrijving

Maarten Goossens

Onderzoeker/ Expert comparatief beoordelen, Comproved / Universiteit Antwerpen

Evenement

SESSIE

Een andere kijk op (peer) assessment: achtergrond en toepassingen van comparatief beoordelen

Mensen en taken eerlijk beoordelen: dat is het doel van elke assessor of docent. Maar hoe kwalitatief zijn die beoordelingen eigenlijk? Docenten moeten scores geven op werkstukken die vaak onmogelijk objectief te beoordelen zijn. Wist je dat docenten op een 20-puntenschaal soms 8 punten verschillen als ze dezelfde student beoordelen? En waarom blijft het rendement van evaluaties op het leren van studenten al bij al beperkt?

In deze bijdrage bespreken we een wetenschappelijk onderbouwde methode van comparatief beoordelen. Want de natuurlijke manier waarop mensen keuzes maken, is immers altijd vergelijkend. Het resultaat? Je beoordelingen zijn kwalitatiever, betrouwbaarder en eenvoudiger om te vormen tot leermomenten. Door comparatief te beoordelen geven docenten hun studenten immers makkelijk inzicht in de kwaliteit van hun werk. Bovendien verhoogt de methode het leren van studenten wanneer je ze inzet in peer assessment. Hoe dit allemaal precies werkt, leer je in onze bijdrage.

BIO

Maarten is 10 jaar werkzaam geweest als leerkracht in het secundair onderwijs, waarna hij aan de Universiteit Antwerpen onderzoek is gaan doen naar comparatief beoordelen . Momenteel is hij workshopgever en zaakvoerder bij Comproved, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, UGent en imec. Comproved streeft ernaar de kwaliteit van beoordelen in onderwijs te verbeteren door het aanbieden van expertise en een comparing tool.

ARCHIEF

MATERIALEN

Nog geen materialen beschikbaar

Meer researchED direct naar je inbox?

Blijf op de hoogte over onder andere sprekers, workshops, ticket verkoop en nieuwe blog posts.