Categorieën
Mijn Tijdschema

Werken met gemengde groepen: voordelen, nadelen en adviezen voor de toekomst.

Coen Nijland
,
Christy Tenback

De schotten tussen speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs verdwijnen meer en meer. Een aantal scholen zijn inmiddels geïntegreerde scholen geworden, waar leerkrachten lesgeven aan groepen leerlingen met een grote diversiteit aan ondersteuningsbehoeften. Dit zien we als een stap in de richting van inclusief onderwijs.

Coen is zo’n leerkracht. Hij geeft les aan leerlingen die voorheen op een ZML-school, een sbo of een so cluster 4 les kregen. Coen heeft al deze leerlingen in 1 klas. Daar zitten voordelen aan, en ook nadelen. Christy deed drie jaar lang onderzoek naar leerkrachten zoals Coen en hun groepen.

In deze sessie neemt Christy het publiek mee in de eindresultaten van het onderzoek. Coen geeft de resultaten een gezicht en duiding door te vertellen over zijn ervaringen. We sluiten af met adviezen voor beleid, cultuur en praktijk voor collega’s in het onderwijsveld die ook een stap willen zetten naar inclusief onderwijs.

Downloads

Leerkracht so
Prisma Kampen

Coen Nijland is leerkracht speciaal geïntegreerd onderwijs. Dat houdt in dat leerlingen van zowel so cluster 4, so cluster 3 als sbo bij elkaar in één school en in één klas zitten. Dit zorgt voor een complexe dynamiek waarbij pedagogiek en didactiek goed doordacht en toegepast moeten worden.
Coen is ook lid van de Leesknokploeg.

Onderwijsadviseur/Onderzoeker
RENN4/Rijksuniversiteit Groningen

Christy werkt als onderwijsadviseur en onderzoeker bij RENN4, een onderwijsorganisatie voor gespecialiseerd onderwijs voor leerlingen met uitdagingen op het gebied van leren en gedrag. Zij is projectleider van het project “ontwikkelgroepen RENN4” waarbij groepen professionals samen kennis creëren rond een bepaald thema volgens de Netwerklerenmethodiek. Daarnaast doet als buitenpromovendus onderzoek naar het integreren van so- en sbo scholen. Daarnaast houdt zij zich bezig met het creëren van mogelijkheden voor informeel leren binnen en buiten de organisatie.

Home researchED Nederland 2024
Ga naar de bovenkant