researchED Nederland Nieuwspagina

Welkom op onze nieuwspagina, waar we het nieuws uit onze nieuwsbrieven bundelen.
De researchED Nederland Podcast afl. 39  – Manon Biemans
In deze 39e aflevering van onze researchED-Nederland podcast spreken we over één van de vier domeinen die als Basisvaardigheid wordt gezien: Taal/Lezen. Wat kun je doen als leerkracht in het voortgezet onderwijs om het taal-/leesonderwijs zo sterk mogelijk in je onderwijs te verwerken? Niet alleen in het vak Nederlands, maar ook in allerlei andere vakken. Hoe kun je bijvoorbeeld met Close Reading in de zaakvakken aan de slag gaan en wat brengt dat je leerlingen en jezelf?
De researchED Nederland Podcast afl. 38  – Jacquelien Bulterman
In onze researchED-podcast #38 met Jacquelien Bulterman spreken we samen over haar boek ‘Het Lerarentekort: pleidooi voor vakmanschap’. Bulterman pleit hierin voor een andere kijk naar het leraarschap in relatie tot vakmanschap en expertise. Hoe kan het dat vakmanschap en expertise in het onderwijs steeds buiten het klaslokaal wordt gelegd en gezocht?
Blog van de maand nr. 2 – Lidy Peters
In dit blog pleit ik ervoor de term NT2 in relatie tot leerlingen af te schaffen, in het onderwijs op een andere manier om te gaan met hun meertaligheid en thuistalen op een actieve manier in te zetten in dienst van het leerproces van de leerling. Dit doe ik aan de hand van een korte terugblik, ik beschrijf de huidige stand van zaken vanuit wetenschappelijke inzichten, de voorwaarden om meertalige ondersteuning te kunnen geven en ik besluit met praktijkvoorbeelden.
Gastschrijvers gezocht
Denk je ook dat onderwijs nóg beter kan worden door het gebruik van relevante en toepasbare kennis uit onderzoek? Zou je alle abonnees van onze nieuwsbrief iets willen vertellen, leren, kennis laten maken of inspireren met een eenmalige column? Dit is je kans! researchED Nederland biedt (vanaf nu) elke maand een onderwijsprofessional de kans om voor een publiek van duizenden onderwijsprofessionals via onze nieuwsbrief en socialmediakanalen een column / blog te schrijven.
Blog van de maand nr. 1 – Jan Tishauser
Het is altijd een eer als je de aftrap mag doen; in dit geval voor het gastblog in onze nieuwsbrief. Maar ik vind het ook wel een beetje spannend, omdat met de aftrap ook de toon wordt gezet en over die toon wil ik het graag hebben. Jaren geleden schreef ik mijn eerste blogje over ‘evidence based’ onderwijs
researchED is gestart met opnames van ondersteunende video’s bij het boek Doorloopjes 3, dat dit najaar gelanceerd gaat worden. Verschillende onderwijsexperts uit het po, vo en mbo behandelen in deze video’s hoofdstukken uit het nieuwe boek, dat het laatste van 3 delen Doorloopjes is. Deel 1 en 2 hebben er al voor gezorgd dat de website doorloopjes.nl
aftermovie rEDNL23 af
De aftermovie van 11 maart 2023, de dag van ons landelijke jaarlijkse researchED-congres, is af. Het neemt je weer even terug naar die leerzame, inspirerende dag waarin zoveel onderwijsprofessionals bij elkaar kwamen om bij te leren. Was je er niet bij? Neem dan een kijkje en laat je overtuigen dat deze studiedag zéér de moeite waard is.
researchED-conferentie is een soort Lowlands voor leraren
Op woensdag 22 maart was onderstaande column van Erik Ex in Trouw te lezen. Hij sprak op ons congres over het smartphonegebruik in de klas (zijn sessie is hier openbaar terug te zien via ons YouTube-kanaal ) en betitelde ons als ‘Lowlands voor leraren’. Een geuzentitel die we met trots dragen, maar wellicht zijn we nog trotser op wat we samen met sprekers én ...