Feedback van leerlingen op je lessen: hoe werkt dat en wat kun je ermee?

Hannah Bijlsma

Omschrijving

Ondanks dat je door feedback beter kunt presteren, ontvangen leraren weinig feedback op de kern van hun werk: de lessen die ze geven. Een van de redenen daarvan is dat het arbeidsintensief en duur is om feedback te geven, bijvoorbeeld op basis van lesobservaties. Een andere manier om feedback te verzamelen is door aan leerlingen te vragen wat zij van de les vonden. Dit is heel gemakkelijk en efficiënt en geeft bovendien interessante informatie over jouw lessen vanuit het ‘klant’perspectief. Maar meet je wel wat je wilt meten als je leerlingfeedback verzameld? En worden leraren daadwerkelijk beter als ze de feedback ontvangen? Dat is onderzocht door de Universiteit Twente. Tijdens de workshop wordt over dit onderzoek gepresenteerd. We gaan met elkaar in gesprek over hoe leerlingfeedback kan bijdragen aan duurzame verbetering van leskwaliteit, op een manier die aansluit bij wat mogelijk is binnen de schoolcontext.

Leerkracht po, onderzoeker
Onderwijsinspectie / Noorderbasis

Hannah Bijlsma is projectleider en onderzoeker bij de Onderwijsinspectie. Daarnaast staat zij voor de klas in het basisonderwijs (groep 4). Haar onderzoek focust zich op leskwaliteit en professionalisering van onderwijsprofessionals. Recent verdedigde zij aan de Universiteit Twente haar proefschrift over de kwaliteit en impact van leerlingpercepties van leskwaliteit. Over dit onderwerp zijn meerdere publicaties verschenen. Ze is JongVide-bestuurslid bij Vide (beroepsvereniging voor inspecties) en bestuurslid bij de EARLI SIG 18 over Educational Effectiveness and Improvement. Samen met Mirjam Keyser schreef zij het prijswinnende boek Erken de ongelijkheid. De kracht van diversiteit in onderwijsteams.

In 2022 zou Hannah een sessie doen met Bilal Majdoubi maar Hannah moest wegens ziekte afzeggen. Ze heeft wel de podcast gedaan.

Ga naar de bovenkant