Hoe vermijd je dat starten in het onderwijs een survival of the fittest wordt? Doordachte aanvangsbegeleiding.

Dries Vekemans

Omschrijving

Voor heel wat leraren die hun eerste stappen zetten in het onderwijs lijkt het wel survival of the fittest. Velen verlaten dan ook al snel het onderwijs. In de strijd tegen het ­lerarentekort is die grote uitstroom problematisch. Een belangrijk aandachtspunt in de zoektocht naar een mogelijke oplossing voor dit probleem is alvast de zorg voor starters. Zo toont onderzoek dat een weldoordachte aanvangsbegeleiding de uitval van startende leraren kan terugdringen. Beginnende leerkrachten die voldoende ondersteuning krijgen, presteren bovendien beter in verschillende aspecten van het lesgeven en ook later in hun loopbaan blijven ze zich vaker professioneel ontwikkelen. Een sterke aanvangsbegeleiding beïnvloedt het lerarentekort dus niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief.

Maar wat houdt zo’n weldoordachte aanvangsbegeleiding dan in? Hoe geef je deze concreet vorm in een school? Welke uitdagingen mag je hierbij verwachten? In deze sessie beantwoorden we deze vragen.

Downloads

Leerkracht, beleidsondersteuner, aanvangsbegeleider
Site-A, Aarschot

Na zijn promotie tot doctor in de wetenschappen in 2012, ging hij van start als leraar in het voortgezet onderwijs op Site-A, Aarschot. Sindsdien deed hij leservaring op in alle graden en alle finaliteiten. Sinds 2018 is hij ook beleidsondersteuner in deze school, waarbij zijn focus ligt op het duurzaam implementeren van effectief, evidence-informed onderwijs. De laatste jaren verzorgt hij ook de aanvangsbegeleiding.

Ga naar de bovenkant