Ontwikkelkracht

Jeanne van Loon
Arjan van der Meij

Omschrijving

Het onderwijs in Nederland kan beter. En dat gaan we samen doen! Ontwikkelkracht is een zeer ambitieus programma gefinancierd door het Groeifonds. Hierbij gaan de inzichten uit de wetenschap samen met het vakmanschap van de leraar. We helpen scholen om te leren met en van elkaar.

We doen ook een korte ontwerpsessie voor de zogenaamde Onderzoek- en Ontwikkelscholen. Uit de aanvraag: “scholen die succesvol werken met bewezen effectieve aanpakken kunnen Onderzoek- en Ontwikkelscholen worden, en zo een rol spelen in het professionaliseren van andere scholen. Leraren die meester zijn in een bewezen effectieve aanpak of inhoudelijk thema, worden expertleraren die andere leraren opleiden tot expertleraar. Dat geldt ook voor schoolleiders.”

We hebben jullie hulp nodig! Aan welke eisen zou een O&O-school moeten voldoen? De antwoorden gaan we gebruiken bij de volgende stappen die we gaan maken.

Kwartiermaker voor Ontwikkelkracht
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Jeanne van Loon is in november 2022 bij het Ministerie van OCW van start gegaan als kwartiermaker voor het Programmabureau Ontwikkelkracht. Vanaf februari 2016 was zij MT-lid bij de directie Kennis van het Ministerie van OCW, en hoofd van de Kennis en strategie afdeling. In eerdere functies leidde ze verschillende projecten en programma’s gericht op evidence informed beleidsvorming op het terrein van de volksgezondheid en zorg. Daarvoor werkte ze als universitair docent bij de afdeling Epidemiologie van de Universiteit Maastricht. Ze is gepromoveerd op het thema sociaal-economische gezondheidsverschillen.

Coördinator Expertscholen
Ontwikkelkracht, Ministerie OCW

Arjan van der Meij startte na zijn studie natuurkunde in 1995 als docent natuurkunde op De Populier in Den Haag en heeft tot 2023 met veel plezier lesgegeven in de bovenbouw van mavo, havo en vwo. Daarnaast heeft hij zich ingespannen om het bètaonderwijs in Nederland beter te maken en was een van de pioniers van het maakonderwijs in Nederland. Hij was lang de voorzitter van de adviesraad van Stichting Leerkracht en zat de jury voor van Leraren Ontwikkelfonds. In 2021 was hij Natuurkundeleraar van het Jaar. Sinds maart 2023 leidt hij de pijler Expertscholen binnen het Groeifondsprogramma Ontwikkelkracht.

Ga naar de bovenkant