Zes ontwerpprincipes voor effectief blended onderwijs: evidence-informed aanbevelingen voor voortgezet en hoger onderwijs

Mitte Schroeven
Milou de Smet
Claudio Vanhees

Omschrijving

Tijdens de coronapandemie werd ons onderwijs noodgedwongen en ad-hoc volledig online georganiseerd. Maar ook nu we lessen weer meer face-to-face kunnen organiseren, kan online onderwijs voor een meerwaarde zorgen. Als docent kun je de beste aspecten van online en face-to-face op een bewuste en doordachte manier integreren in blended onderwijs. Hiervoor is het echter belangrijk om eerst in kaart te brengen hoe blended onderwijs effectief kan worden vormgegeven.

In deze workshop gaan we in op de organisatorische randvoorwaarden en didactische ontwerpprincipes voor het vormgeven van effectief blended onderwijs. Je krijgt daarbij concrete aanbevelingen gebaseerd op robuust onderzoek, aangevuld met praktijkvoorbeelden.

Teacher trainer
Expertisecentrum Onderwijs en Leren

Mitte was 16 jaar leerkracht Nederlands en Engels in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs en deed heel wat ervaring op met digitale tools in de klas. Binnen het expertisecentrum Onderwijs en Leren houdt Mitte zich voornamelijk bezig met professionalisering, met focus op digitale didactiek, formatieve evaluatie en leermiddelen. Ze staat in ook voor de online leergangen en is als junior researcher betrokken bij onderzoeksprojecten met een focus op digitalisering. Ze is mede-auteur van het boek Wijze Lessen Digitale Didactiek en Digitale didactiek Hoe?Zo!

Senior onderzoeker
Expertisecentrum voor Effectief Leren – Thomas More Hogeschool

Sinds 2010 werkt Milou aan de versterking van effectief onderwijs. Ze heeft ruime ervaring in het uitvoeren van onderwijswetenschappelijk onderzoek én het toepassen van deze kennis voor docentprofessionalisering en de ontwikkeling en ondersteuning van innoverend en effectief onderwijs. In 2014 behaalde zij haar doctoraat binnen onderwijswetenschappen. Als (senior) onderzoeker binnen ExCEL zet ze haar ervaring in om op een onderbouwde manier, in samenwerking met leraren en docenten, te onderzoeken wat werkt in het onderwijs en hoe dit zo effectief mogelijk kan worden ingezet. Hierbij speelt het ondersteunen en inspireren van de lesgevers een belangrijke rol.

Senior onderzoeker
Expertisecentrum Onderwijs en Leren – Thomas More-hogeschool België

dr. Claudio Vanhees is senior onderzoeker aan het Expertisecentrum Onderwijs en Leren van Thomas More, België. Hij behaalde twee masterdiploma’s in talenstudies, heeft tien jaar onderwijservaring opgebouwd als leraar en docent in het leerplichtonderwijs en het hoger onderwijs en promoveerde vervolgens in de Onderwijswetenschappen. Zijn onderzoek richt zich op taal- en leesonderwijs en curriculumstudies. Hij is coauteur van Developing Curriculum for Deep Thinking. The Knowledge Revival, dat in december 2024 verschijnt.

Ga naar de bovenkant