Zo kan je onderzoeksmatig werken aan kansengelijkheid en actief leren

Tom Drukker
Alex van den Berg
Maaike Nederstigt

Omschrijving

Als leraar ben je primair verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen onderwijs. Het voorbereiden, geven en evalueren van je lessen is hierbij de kern. Hoe kan je dit op een onderbouwde en evaluatieve manier aanpakken? Bij Openbaar Onderwijs Groningen zijn daarvoor een ‘primoraat’ en ‘didactoraat’ opgericht. Dit zijn structurele thematische leergemeenschappen waarin leraren, studenten en onderzoekers samen werken aan onderwijsverbetering. Zo geeft primor Maaike Nederstigt handen en voeten aan het thema ‘kansengelijkheid door talentontwikkeling’ in het po en didactor Alex van den Berg aan ‘actief leren’ in het vo. Een belangrijk doel hierbij is het ontwikkelen van ‘werkkaarten’, waarin inzichten uit onderzoek vertaald worden in praktische handvatten waarmee leraren op een onderzoeksmatige manier kunnen werken aan kansengelijkheid en actief leren. In deze sessie krijgen de deelnemers meer zicht op deze manier van werken en ervaren ze wat het werken met deze werkkaarten oplevert.

Downloads

Preview

Projectleider Onderzoeksagenda
Openbaar Onderwijs Groningen

Tom Drukker is projectleider van de onderzoeksagenda van Openbaar Onderwijs Groningen, waarbij activiteiten ontwikkeld worden om het onderzoeksmatig werken in de scholen te stimuleren en focus en samenhang aan te brengen in de initiatieven op het gebied van kennisontwikkeling. Daarnaast is hij docent maatschappijleer op het Harens Lyceum en met verschillende projecten verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Didactor actief leren
Openbaar Onderwijs Groningen

Alex van den Berg is ‘didactor actief leren’ voor Openbaar Onderwijs Groningen. Daarnaast is hij lerarenopleider aan de Rijksuniversiteit Groningen voor het vak scheikunde en is hij docent scheikunde op het Praedinius Gymnasium Groningen.

Adviseur onderwijs & kwaliteit
Noordhoff, BAB

In het jaar 2021 was Maaike Nederstigt de eerste Primor van Nederland bij het primoraat ‘Kansengelijkheid door Talentontwikkeling’. Als vooropleiding heeft zij de academische pabo aan de Rijksuniversiteit Groningen gevolgd en een master Onderwijskunde aan dezelfde universiteit. Hierna heeft zij eerst zes jaar voor de klas gestaan en is zij nu Adviseur Onderwijs & Kwaliteit en lid van het Kernteam Primoraten.

Ga naar de bovenkant