Eva Naaijkens

Eva Naaijkens

Schoolleider en auteur,
Alan Turingschool

Evenement

MATERIALEN

2022

Presentatie bij de sessie “Kansrijke aanpakken voor het vergroten van ouderbetrokkenheid”.

folder Met plezier naar school

SESSIE

Er is geen huidige sessie.

SESSIEARCHIEF

Kansrijke aanpakken voor het vergroten van ouderbetrokkenheid.

Het vergroten van ouderbetrokkenheid – activiteiten van ouders thuis en op school ter ondersteuning van het leren van hun kind – kan gemiddeld een leerwinst van twee tot drie maanden opleveren.

Dat maakt ouderbetrokkenheid een krachtig instrument. Toch is het gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Tijdens deze sessie staan we stil bij aspecten van ouderbetrokkenheid waarvoor overtuigend bewijs bestaat dat ze de leerprestaties, motivatie en het welzijn van leerlingen positief beïnvloeden en hoe je deze in de dagelijkse onderwijspraktijk kunt vormgeven.

Deze sessie wordt gegeven door Eva Naaijkens en Noëlle Pameijer.

5 uitgangspunten van succesvolle scholen

Succesvolle teams weten de balans te vinden tussen ‘uitdagend’ en ‘routinematig’ werken.
Als professional binnen de organisatie moet er ruimte zijn om je vakmanschap te ontwikkelen. Ook is het niet alleen prettig maar ook noodzakelijk om als leraar te kunnen terugvallen op deskundige collega’s en een sterk team. Want lesgeven is bij uitstek een teamsport. Visie, aanpak en samenwerking zijn belangrijker in het bepalen van het resultaat dan een individuele prestatie. En succesvol te kunnen zijn, is houvast nodig. Tijdens deze lezing staan we stil bij 5 uitgangspunten die je terugziet op succesvolle scholen.

Deze sessie werd gegeven door Eva Naaijkens en Martin Bootsma.

De expert-leraar

Leraren zijn, zoals Hattie het omschrijft, ‘de hoofdrolspelers in het onderwijsproces’ en met name expert-leraren kunnen voor de leerlingen op school het verschil maken. Binnen een school met een professionele cultuur is de kans groter dat leraren een rol kunnen spelen bij het verder verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. Bovendien hebben leraren binnen deze scholen de mogelijkheid een leidende rol op zich te nemen.

BIO

Eva Naaijkens is ruim 20 jaar werkzaam in het onderwijs en co-auteur van het boek ‘En wat als we nu weer een gewoon gaan lesgeven? ‘ en ‘De school als werkplaats‘.
Eva is mede-oprichter en schoolleider van de Alan Turingschool te Amsterdam. Sinds 2020 is Eva partner van het Education Lab, een netwerkorganisatie met als doel het ondersteunen van evidence-based onderwijsverbetering en innovatie. Daarnaast ondersteunt Eva scholen bij de implementatie van de Enigma-kwaliteitsaanpak.