Docent
Hyperion Lyceum Amsterdam

Jasper Rijpma

Jasper Rijpma (1984) is leraar geschiedenis en ‘grote denkers’ aan het Hyperion Lyceum en JSG Maimonides in Amsterdam. In 2014 werd hij verkozen tot leraar van het jaar. In 2016 werd hij genomineerd voor de Global Teacher Prize. Als onderwijsambassadeur zet Jasper zich in voor het versterken van de beroepsgroep leraren. Jasper was een van de initiatiefnemers achter het plan Ontwikkelkracht.

Expertise: Ondernemende leraar, geïnteresseerd in vakmanschap, curriculumontwerp

Sessiearchief

,

Omschrijving

Vandaag lanceren wij ons boek Onderwijs als ambacht. Als bezoeker aan researchED ontvangt u een exemplaar. Het boek bevat 201 ervaringen en inzichten over werken in het onderwijs, die ieder een bepaald aspect van het vakmanschap van de leraar belichten. Het doel van het boek is om het vakmanschap van het onderwijzend personeel binnen organisaties te versterken, door de lezer aan te zetten tot reflecties op diens professionele identiteit. Tijdens deze workshop zullen de samenstellers Henk Sissing en Jasper Rijpma een aantal werkvormen introduceren die ingezet kunnen worden om dit doel te bereiken.

,

Omschrijving

Dit schooljaar gaat het programma Ontwikkelkracht van start, dat vanuit het Nationale Groeifonds gefinancierd wordt met een subsidie van 330 miljoen euro. Het grootste deel van die middelen is bestemd voor leraren en schoolleiders, om aan de slag te gaan met onderwijsverbetering. Michèl de Vries en Jasper Rijpma zijn een traject aan het ontwerpen waarmee scholen die meedoen aan dit programma ondersteund worden met tijd, kennis en kunde. We leggen ons voorlopige ontwerp voor aan de groep en vragen de aanwezigen om kwaliteit toe te voegen. We zijn vooral benieuwd naar ‘research-informed’ instrumenten die leraren en schoolleiders van deelnemende scholen in staat stellen om onderwijsverbetering vorm te geven op een manier die past bij de specifieke context van hun school.

Downloads

,

Omschrijving

Iedere leraar wil goede lessen kunnen geven, vanuit betrokkenheid voor de leerling, vanuit ambitie en vanuit liefde voor het vak. Maar de werkdruk in het onderwijs ligt hoog en kennis over wat werkt is niet altijd direct beschikbaar. Hoe bouw je als leraar en schoolleider aan een verbetercultuur? Hoe leer je van collega’s in je school, van andere scholen en van de wetenschap? In deze presentatie hoor je wat belangrijke onderdelen zijn van het opzetten en organiseren van een verbetercultuur in je school. Ook hoor je hoe het leren tussen scholen en van de wetenschap georganiseerd kan worden. Je wordt geinspireerd met Nederlandse en buitenlandse voorbeelden die effectief blijken, cocreaties waar leraren en leerlingen beter van worden. De sessie sluit af met een oproep mee te doen met Ontwikkelkracht, een bottom-up initiatief voor professionalisering van leraren middels ontwikkelruimte, verbetercultuur en evidence informed werken.

Preview

Podcast

Ga naar de bovenkant