John Kuijpers

Opleidingsmanager, VAVO Vista College te Maastricht

Evenement

MATERIALEN

Presentatie bij de sessie “Leren studeren: een schoolbrede aanpak”.

SESSIE

Er is geen huidige sessie.

SESSIEARCHIEF

Leren studeren: een schoolbrede aanpak

Hoe kan je als school inzetten op effectief studeren en de (meta)cognitieve strategieën van je leerlingen en studenten versterken? Hoe kan je als vakdocent effectieve leerstrategieën aanleren? Waarom is het zo belangrijk dat dat vakgebonden gebeurt? Waar kan je dan tijdens generieke uren studievaardigheden op inzetten? De twee boekjes Studeren met succes bieden inzichten en inspiratie om deze vragen te beantwoorden, aangevuld met concrete voorbeelden.

Het boekje voor studenten vertaalt de wetenschap van het studeren op een toegankelijke manier voor studenten die meer willen weten over hoe hun brein werkt en hoe ze effectieve leerstrategieën kunnen inzetten. De bijhorende handleiding, Leer studenten studeren met succes, biedt leraren en docenten inspiratie om deze effectieve (meta)cognitieve strategieën aan te leren en te laten inoefenen.

Deze sessie wordt gegeven door Tine Hoof en John Kuijpers.

Leren studeren en metacognitie: een schoolbrede aanpak

Hoe kan je als school inzetten op effectief studeren en de (meta)cognitieve strategieën die je leerlingen en studenten inzetten versterken? Het boekje Studeren met succes vertaalt de wetenschap van het studeren op een toegankelijke manier voor studenten die meer willen weten over hoe hun brein werkt, welke studeerstrategieën effectief zijn en vooral waarom dat zo is. De bijhorende handleiding, Leer studenten studeren met succes, biedt leraren en docenten inspiratie om deze effectieve (meta)cognitieve strategieën in de klas aan te leren en te laten inoefenen.

Deze sessie werd gegeven door Tine Hoof en John Kuijpers.

BIO

John studeerde in 1982 af aan de Pedagogische Academie in Sittard. Hij gaf heel wat jaren les in de avo-vakken in het voortgezet onderwijs en schoolde zich bij zowel in de economische wetenschap als in de pedagogiek. Na een aantal jaren praktijkervaring voor de klas op te bouwen, ging John ook aan de slag met de onderwijsorganisatie onder andere als opleidingsmanager van het vavo VISTAcollege in Maastricht. Een rode draad in al zijn werkzaamheden is steeds het op zoek zijn naar en het creëren van een effectieve leeromgeving. Via projecten zoals het praktijkgericht onderzoeksproject in samenwerking met ExCEL, zet John zich in om de link tussen wetenschap en werkvloer te blijven opzoeken.