Naomi Smits

Leerkracht & leescoördinator, RKBS Drie Koningen

Evenement

MATERIALEN

2022

Presentatie bij de sessie “De strijd van de leesknokploeg”

website: https://leesknokploeg.nl

2021

Podcast researchED Nederland 2021

onderwerp: de leesknokploeg

SESSIE

Er is geen huidige sessie.

SESSIEARCHIEF

Leesbevordering in de klas: doen wat werkt. Maar wat doen wij?

Hoe vaak hoor jij niet: ‘Juf, ik houd niet van lezen.’ ‘Juf, ik vind mijn boek stom.’ ‘Juf, ik heb geen zin om te lezen.’
Hoe zorg jij er dan als professional voor om het leesplezier aan te wakkeren bij die leerlingen? Want het is er niet eentje, het is soms wel een klas vol. En wat doe je als je als leerkracht zelf niet van lezen houdt?

Tijdens onze sessie laten wij aan de hand van de theorie én de praktijk zien hoe wij in groep 4 en groep 8 de methode eruit hebben gegooid en kinderboeken als belangrijkste leermiddel inzetten in onze lessen. Ook bieden wij jou handvatten om van jouw klas een enthousiast lezende klas te maken. Om vervolgens alleen maar te horen: ‘Ah…juf mogen we nog heel even doorlezen?’

Deze sessie werd gegeven door Naomi Smits en Esther Stol.

De strijd van de Leesknokploeg

1 op de 6 mensen van 16 jaar of ouder in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. De Leesknokploeg vindt dit onacceptabel en trekt ten strijde met (zachtaardige) boekpromotie. In deze sessie laten Naomi, Lusanne, Coen, Walter en Martin zien hoe je als lezende leerkracht het goede voorbeeld geeft in het po en vo.

Hoe doe je dat in de klas? Hoe zet je leesbevordering en boekpromotie in? En, wat levert het op als je in de klas uitdagende teksten en goede jeugdliteratuur gebruikt? Maar we kijken ook verder. De Leesknokploeg kan het namelijk niet alleen. Scholen, besturen, lerarenopleidingen, politiek én burgers hebben ook een taak te vervullen en de Leesknokploeg heeft daar een strijdplan voor. Op de barricaden voor boeken!!!

Deze sessie wordt gegeven door Naomi Smits, Lusanne Stap, Coen Nijland, Walter Kamphuis en Martin Dogger.

video
play-rounded-fill

BIO

Na BA Theater-, Film- en Televisiewetenschap en MA Kunstbeleid & Management te hebben gestudeerd en werkzaam te zijn geweest bij de televisie heeft Naomi bewust voor de deeltijdpabo gekozen. Sinds tien jaar staat ze voor de klas, eerst fulltime nu parttime vanwege de combinatie van een eigen tekstbureau en haar gezin. Voor ons mooie en complexe vak schreef ze het (h)eerlijke onderwijsboek ‘Juf Naomi klapt uit de school’. Haar onderwijscolumns voor Trouw en Juf & Meester zijn samen met nieuw werk gebundeld in ‘Eh…juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen?’ Naomi is naast leerkracht van groep 8, leescoördinator van de bovenbouw en co-founder van de Leesknokploeg.