Categorieën
Mijn Tijdschema

NPO Kenniscommunity: De professionele dialoog

Walter Kamphuis
,
Gisbert van Ginkel

Research-informed werken in onderwijs is tweerichtingsverkeer: tussen praktijkkennis uit vakmanschap en onderzoekskennis uit wetenschap. Een goede kennisinfrastructuur omvat beiden, want onderzoek kan praktijkkennis verrijken, maar kan niet bepalen wat te doen. In dit project willen we praktijkkennis en vakmanschap van leraren beter zichtbaar maken. We doen dit door het stimuleren van de professionele dialoog met en vanuit de beroepsgroep, dus tussen leraren en onderwijsprofessionals zelf. Want dialoog stimuleert vertellen over de dagelijkse praktijk en dat maakt praktijkkennis en vakmanschap zichtbaar en deelbaar. In de presentatie tonen we voorbeelden van op beeld vastgelegde dialogen, hoe we die combineren met bronnen tot een thematische databank over praktijk kwesties, en de ideeën achter onze aanpak. We zijn benieuwd naar een goed gesprek over de potentiële waarde hiervan.

Docent vo
Het Rhedens – Marant

Walter Kamphuis is sinds 2000 werkzaam in het onderwijs. Na enkele jaren mbo in Rotterdam heeft hij de overstap gemaakt naar de bovenbouw van het vmbo. Op een brede scholengemeenschap in Dieren geeft hij het praktijkvak Economie en Ondernemen. Walter is sinds 2021 lid van het sectorbestuur vo bij de Algemene Onderwijsbond. Afgelopen jaren heeft Walter voor de AOb bij de NPO Kenniscommunity meegeholpen aan het zichtbaar maken van vakmanschap van onderwijspersoneel.

Universitair Docent
Radboud Docenten Academie

Dr. Ir. Gisbert van Ginkel werkt sinds 1998 in het onderwijs als leraar, lerarenopleider, onderzoeker en onderwijsontwikkelaar. Zijn onderzoek richt zich onder andere op praktijkkennis van leraren. Sinds 2007 werkt hij aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, vooral als instituutsopleider aan de Radboud Docenten Academie. Sinds 2023 is hij daar Universitair Docent. Afgelopen jaren heeft Gisbert deelgenomen aan het AOb/NPO Kenniscommunity-project om vakmanschap van onderwijspersoneel zichtbaar te maken.

Ga naar de bovenkant