De docent aan zet

Michel Freriks
Yaëlle van de Stolpe

Omschrijving

Tijdens deze presentatie staat het evidence-informed werken centraal. Aan de hand van een praktijkcasus laten we zien hoe een groep docenten, uit een leerteam, tot een evidence-informed interventie in de school is gekomen. Daarnaast laten we zien hoe onderzoek doen naar de eigen praktijk ingericht kan worden doormiddel van het functioneren als een professionele leergemeenschap. Welke vragen stellen docenten in een professionele leergemeenschap zichzelf? Hoe werkt (literatuur)onderzoek in de eigen praktijk? Waar haal je als docent de tijd en de kennis vandaan om dit goed uit te kunnen voeren?

Downloads

Onderwijsadviseur
Academica Business College

Michel Freriks (MSc en MEd) is als docent, onderzoeker, adviseur en trainer actief geweest. Tijdens zijn masterstudie verdiepte hij zich in de cognitieve neurowetenschappen. Daarna haalde hij cum laude zijn eerstegraads bevoegdheid als biologiedocent. Tegenwoordig ligt zijn focus op de professionele ontwikkeling van docenten en hoe zij wetenschappelijke inzichten over leren en didactiek kunnen gebruiken om het beste uit hun leerlingen te halen. Hij is expert op gebied van onderzoek doen in school met behulp van de DATATEAM® methode en Lesson Study. Daarnaast traint hij groepen docenten tot teacher-leaders en begeleidt hij de ontwikkeling tot een professionele leergemeenschap.

Directeur
Basisschool De Drie Koningen

Yaëlle van de Stolpe is directeur op basisschool de Drie Koningen in De Meern, onderdeel van WIJS! – sterk onderwijs in Utrecht. Al geruime tijd is Yaëlle werkzaam in het basisonderwijs, jarenlang als leraar in de bovenbouw en ook als curriculum schrijver bij het Nederlands Kennis Curriculum. Als schoolleider levert zij elke dag een bijdrage aan het verbeteren van het onderwijs op haar school vanuit de overtuiging dat alle kinderen recht hebben op het beste onderwijs. De Drie Koningen is een Expertschool op het gebied van leskwaliteit en leraarsprofessionalisering en helpt andere scholen op deze gebieden te verbeteren.

Ga naar de bovenkant