De docent aan zet

Michel Freriks
Yaëlle van de Stolpe

Omschrijving

Tijdens deze presentatie staat het evidence-informed werken centraal. Aan de hand van een praktijkcasus laten we zien hoe een groep docenten, uit een leerteam, tot een evidence-informed interventie in de school is gekomen. Daarnaast laten we zien hoe onderzoek doen naar de eigen praktijk ingericht kan worden doormiddel van het functioneren als een professionele leergemeenschap. Welke vragen stellen docenten in een professionele leergemeenschap zichzelf? Hoe werkt (literatuur)onderzoek in de eigen praktijk? Waar haal je als docent de tijd en de kennis vandaan om dit goed uit te kunnen voeren?

Downloads

Onderwijsadviseur
Academica Business College

Michel Freriks (MSc en MEd) is als docent, onderzoeker, adviseur en trainer actief geweest. Tijdens zijn masterstudie verdiepte hij zich in de cognitieve neurowetenschappen. Daarna haalde hij cum laude zijn eerstegraads bevoegdheid als biologiedocent. Tegenwoordig ligt zijn focus op de professionele ontwikkeling van docenten en hoe zij wetenschappelijke inzichten over leren en didactiek kunnen gebruiken om het beste uit hun leerlingen te halen. Hij is expert op gebied van onderzoek doen in school met behulp van de DATATEAM® methode en Lesson Study. Daarnaast traint hij groepen docenten tot teacher-leaders en begeleidt hij de ontwikkeling tot een professionele leergemeenschap.

Leerkracht bovenbouw & schoolleider
Stichting RK Basisscholen Vleuten – De Meern – Haarzuilens

Al ruim 15 jaar maak ik mij druk en in steeds grotere mate zorgen om het onderwijs en de koers die zij vaart. Ik ervaar elke dag de urgentie tot het verbeteren van het onderwijs door wat ik zie in de klas, de samenleving en de wereld in zijn geheel. Het onderwijs heeft naar mijn idee een cruciale rol, nu meer dan ooit, om een positieve verandering te bewerkstelligen. En daarom is het zo tof om elke dag dit onderwijs te kunnen vormgeven op basis van gedegen wetenschappelijke inzichten. Mijn affiniteit met wetenschappelijk onderzoek en het primair onderwijs komen zo mooi samen.

Ga naar de bovenkant