Project omschrijving

Gert Verbrugghen

Docent/ IB, IVOD Deurne

SESSIE

Evidence-informed onderwijs in het VO

Een uiteenzetting hoe wij evidence-informed onderwijs toepassen in onze school (Mavo-school). Wij zijn in 2019-2020 hiermee van start gegaan. Ik wil dan telkens kort ingaan op onze speerpunten:
1. focus op kennis:
we gebruiken EDI in onze lessen en leren onze kinderen geen generieke vaardigheden, die specifieke vaardigheden zijn domeinspecifiek. Daarbij gebruiken we beheersingsleren! De leerling bepaalt het tempo, niet het curriculum. Hierbij wil ik o.m. het mattheus-effect toelichten (hoe meer kennis je hebt, hoe sneller je kennis vergaart).
2. de cultuur op school:
aanleren van routines, een zeer consequent beloningssysteem (met kleine sancties) zodat elke minuut in de les telt.
3. evidence-informed: we baseren onze keuzes op wat bewezen werkt. Geen feel-good initiatieven die er doorheen fietsen.
4. tijdsinvestering vs. leerrendement: we gaan onze lessen niet opleuken. Motivatie komt voor uit leren, niet per se omgekeerd.

BIO

Van oorsprong docent LO- Engels, ondertussen fulltime docent Engels en Intern Begeleider op het Alfrinkcollege in Deurne (mavo). Zoals veel collega’s een passie voor het onderwijs en de laatste 4-5 jaar volop bezig met het leren over evidence-informed onderwijs en de kenmerken van excellente scholen. In het schooljaar 2019-2020 een “onderwijsvernieuwing” neergezet op school die alle hypes links laat liggen en uitgaat van degelijk, evidence-informed onderwijs.

ARCHIEF

MATERIALEN

Nog geen materialen beschikbaar

Meer researchED direct naar je inbox?

Blijf op de hoogte over onder andere sprekers, workshops, ticket verkoop en nieuwe blog posts.